Avem bogății nenumărate, pe care trebuie să învățăm să le exploatăm cu discernământ

Publicat de Corina Muntean, 23 decembrie 2020, 10:36 / actualizat: 28 decembrie 2020, 20:39
Culesul ciupercilor din pădure a stat la baza multor afaceri de succes în care antreprenori care au văzut potențialul acestei piețe mai ales la export, au reușit să facă profit în fiecare an cu hribi, gălbiori sau zbârciogi. La fel stă treaba și cu fructele de pădure. O afacere de colectare a fructelor sau a ciupercilor sălbatice se poate valorifica prin ambalarea și distribuirea acestora pe cont propriu sau vânzarea directă către exportatori. O familie din județul Cluj a învățat să facă acest lucru, pornind de la zero și duce mai departe o tradiţie de peste două decenii în prelucrarea ciupercilor şi a fructelor de pădure.
Pentru familia Costea din judeţul Cluj, prelucrarea ciupercilor şi a fructelor de pădure este o tradiţie care a început în anul 1998. Afacerea care poartă numele Forest Food, a fost fondată pornind de la dorinţa lui Dănuţ Costea de a-şi crea un business propriu. Potrivit Ziarului Financiar, afacerea este una de familie, în ea implicându-se toţi membrii acesteia, fiecare având rolul bine stabilit într-un departament. ”Backgroundul companiei este acela de achiziţie, prelucrare şi vânzare a ciupercilor şi a fructelor de pădure, aproape totul pe piaţa externă. Piaţa românească, din păcate, încă nu oferă oportunităţi pentru vânzare“, spune Bogdan Costea, fiul fondatorului. De-a lungul anilor, firma a încheiat colaborări cu diverşi clienţi din piaţa europeană, din ţări precum Franţa, Germania, Elveţia, Austria, dar în special Italia. Sumele investite au variat de-a lungul timpului, iar bugetul de investiţii este calculat la fiecare sfârşit de sezon, în luna noiembrie. Rezultatele financiare au fost influenţate de lecţiile învăţate din greșelile anterioare și dictate de condiţiile atmosferice din acel an – ploi şi soare, în principal. Firma îşi desfăşoară în prezent activitatea în comuna Căpuşu-Mare din judeţul Cluj. Preţurile produselor – cremă de hribi, cremă de trufe, oţet balsamic cu aromă de trufe, sos de trufe şi altele – variază între 13 şi 34 de lei. Cifra de afaceri a fost în 2019 de 8,6 mil. lei, în creştere cu 24% faţă de anul precedent. Urmărind impactul pe care pandemia de Covid l-a avut în economie, antreprenorii și-au dat seama de importanța mediului online și îşi doresc acum să dezvolte vânzările pe internet. În 2021 antreprenorii aşteaptă la oportunităţi de a vinde produsele pe piaţa internă, unde sunt foarte populare. „Chiar dacă noi lucrăm în cantităţi mai mari pentru piaţa externă, produsele pe care încercăm să le vindem pe piaţa internă sunt disponibile tot anul, având deja asigurate stocuri, a explicat Bogdan Costea. Dacă reușim să trecem cu bine peste această pandemie, probabil că și afacerea familiei Costea va căpăta alte dimensiuni în 2021, un an care promite schimbări fundamentale în business.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro