Autostrada Târgu Mureș – Brașov nu reprezintă o prioritate pentru actualul Guvern
Publicat de Andrei Borz, 15 februarie 2023, 17:00
Deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă, a interpelat Ministerul Transporturilor, care a răspuns că studiul de fezabilitate e perimat, iar sectorul de autostradă Făgăraș – Tg Mureș a fost preferat altor proiecte finanțate în perioada 2021-2030.
Dan Tănasă a constatat că infrastructurta rutieră a județului Mureș a fost mereu ignorată de decidenții centrali, dovadă că, spre deosebire de alte județe, nicio localitate urbană nu are o șosea de centură:
Există acești bani din PNRR, doar că ei sunt aruncați pe tot felul de proiecte absolut inutile – în timp ce vorbim despre o infrastructură rutieră precară, vă reamintesc că la Tg. Mureș se va amenaja, cu peste 12 milioane de euro, muzeul fotografiei! Sunt convins că mureșenii au nevoie în acest moment de rețele de apă, canalizare, gaz și fără doar și poate au nevoie de autostradă și de centurile ocolitoare ale municipiilor și orașelor. Răspunsul ministerului e că această autostradă nu este o prioritate în acest moment, și că este cuprinsă în alte proiecte viitoare, nu se știe când.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere confirmă că studiul de fezabilitate al tronsonului de autostradă este depășit. Astfel, se așteaptă ca în primul trimetru al anului Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să își finalizeze strategia, stabilind ulterior ce autostrăzi vor fi finanțate.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Bogdan Cotârlici:
Noi așteptăm acuma să se definitiveze strategia Ministerului Transporturilor, care stabiliește că pe cutare sector de autostradă să fie lansată elaborarea studiului e ferzabilitate, licitația pentru proiectare și execuție. Și noi în acest moment nu avem un proiect, așteptăm strategie ministerului pentru a vedea abordarea care se vrea pentru acest sector de autostradă. Această strategie, din câte știu ne va veni în semestrul unu al acestui an. Asta pentru că în principiu finanțări ar putea exista, de la minister sau de la PNRR, lucru pe care la stabili strateg ia ministerului.
Potrivit CNAIR, în 2016, în forma finală a Masterplan-ului de transport, tronsonul Făgăraș- Tg. Mureș al autostrăzii A3 nu a mai fost finanțat cu bani europeni, fiind preferat Sibiul. Asta înseama că destinațiile Brașov, Tg. Mureș și Oradea, care trebuiau să fie legate prin autostrăzi, nu mai mergeau pe traseul Făgăraș- Tg. Mureș, ci pe varianta Sibiu – Sebeș – Turda – Tg. Mureș.
Singura finanțare de la minister pentru acest segment de autostradă este pentru șoseaua de centură a Sighișoarei.
Valeriu Russu