Autoritățile și fermierii în alertă din cauza focarelor de gripă aviară

Publicat de Corina Muntean, 20 ianuarie 2021, 11:40
DSVSA Brașov avertizează că în prezent, în mai multe țări din Uniunea Europeană există focare active de gripă aviară înalt patogenă, atât la păsările sălbatice cât și la cele domestice.
În acest sens, autoritățile din domeniul sănătății veterinare și a siguranței alimentelor se află în alertă de gradul 0. Autoritățile controlează intrările și ieșirile păsărilor vii și a cărnii de pasare și au cerut producătorilor și procesatorilor să înăsprească măsurile de bio-securitate pentru a evita răspândirea virusului.
Și gospodarii trebuie să fie precauți. Ei trebuie să urmeze câteva măsuri de siguranță, în funcție de posibilități, spune directorul executiv al DSVSA Brașov, dr. Dorin Enache:
În aceasta perioadă trebuie să dăm dovadă de discreție și atenția vis-a-vis de mișcările de păsări, nu cumpărăm păsări în momentul actual și recomandăm să se practice măsuri de bio-securitate cât se poate de stricte, în funcție de cum pot fi aplicate în gospodăriile populației, asta presupune schimbarea echipamentului atunci când se hrănesc păsările și ținerea păsărilor în adăposturi, mă refer la gâște, rațe sau găini care nu ar trebui ținute sub cerul liber pentru că pot intra în contact cu excrementele păsărilor sălbatice, care reprezintă principalul rezervor de virus H5N1, H5N8, cele două variante care evoluează în cazul gripei aviare.
În județul Constanța au fost deja depistate 2 animale infectate cu unul din virusurile responsabile de gripa aviară. Virusul se poate transmite foarte ușor de la animal la om, iar apoi omul îl poate transmite mai apoi și altor animale.
Consumul cărnii de pasăre nu este afectat, întrucât animalele care sunt sau au fost infectate cu influenza aviară nu pot fi comercializate, iar virusul se distruge în timpul gătirii.
Vlad Todoran