Autorităţile monitorizează cu atenţie calitatea apei pe litoralul românesc

Publicat de Uifalean Cristian, 16 iunie 2023, 10:35
Viitura provocată de ruperea barajului de la Nova Kahovka, din Ucraina, va ajunge în aproximativ zece zile în zona litoralului românesc, spun specialiştii. Aceştia apreciază că ar putea avea efecte negative asupra apelor costiere.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că, începând de ieri, calitatea apei în judeţele Constanţa şi Tulcea va fi monitorizată zilnic, timp de două săptămâni, iar rezultatele vor fi publicate pe site-urile direcţiilor judeţene de specialitate.
Nivelul poluării în Marea Neagră este în creştere, în urma distrugerii barajului de pe Nipru, dar fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, spune că nu există motive de îngrijorare:
Diluarea în Marea Neagră este foarte, foarte mare, deci risc semnificativ de poluare în zonele de îmbăiere nu cred că va exista, dar există o monitorizare atât din partea ucraineană, cât şi din partea autorităţilor din zonă din România şi, cu siguranţă, de fiecare dată când va apărea un risc, o să fim notificaţi, o să fim avertizaţi.”
În ciuda temerilor din partea populaţiei cu privire la apariţia unor focare de holeră, la această oră nu a fost raportat niciun caz de îmbolnăvire în Ucraina. Specialiştii din sănătate publică spun că infectarea unui adult sănătos este posibilă doar în urma ingerării unei doze mari de bacterii întrucât acestea sunt distruse uşor de acidul clorhidric din stomac.
În România, nu au fost înregistrate cazuri de holeră în ultimii 30 de ani, iar autorităţile implementează pe întreaga perioadă estivală un sistem de supraveghere a bolii, recomandând în acelaşi timp populaţiei să consume apă doar din surse sigure şi să prepare foarte bine termic alimentele de provenienţă marină.
Sursa: RRA