Autoritățile harghitene, legate de mâini și de picioare în problema urșilor
Publicat de MIRELA ROTAR, 20 septembrie 2021, 12:50 / actualizat: 23 septembrie 2021, 14:14
Atacurile și pagubele provocate de urși s-au înmulțit în Harghita odată cu venirea toamnei, situație întâlnită în toate județele unde există populație de urși.
De vineri până astăzi au fost primite 9 apeluri la 112 prin care era semnjalată prezența unor urși în 9 localități din județ, printre care Miercurea Ciuc, Borsec sau Băile Tușnad.
De la începutul anului, aproape 500 de pagube provocate de animale sălbatice au fost înregistrate în Harghita, dintre care circa 95% au fost provocate de urs.
Față de anul trecut, numărul pagubelor aproape s-a dublat. Cei afectați primesc în urma anchetelor compensații, însă nu pentru toate pagubele, spune directorul Agenției Pentru Protecția Mediului Harghita, Domokos Laszlo:
Totalul pagubelor produse de urs până acum este 493. Este vorba de pagubele care au fost semnalate și pentru care a fost convocată comisia de evaluare. Dintre aceste cazuri, 460 au fost produse de urs și 10 de lupi. Ca și natură a pagubei, 142 au fost bovine care au fost atacate și ucise de urși, ovine – 275, au mai fost și alte animale, albine, stupi, găini, câini – 219, iepuri orătănii la care se adaugă 513 hectare de culturi agricole care au fost afectate și distruse de către urși.
Vânătorii atrag atenția că urșii s-au obișnuit să se hrănească în localități, să atace și să ucidă animale sălbatice, și chiar oameni, și nu mai reacționează la acțiunile jandarmilor de a fi alungați.
Pe de altă parte, ei consumă și cea mai mare parte a hranei pusă la dispoziție în păduri pentru mistreți.
Numărul lor a crescut extrem de mult și singura soluție ar fi selecția prin vânătoare, este de părere directorul Asociației de Vânătoare Ursul Brun, Aurelian Mituleci:
Am numărat în ultima lună și jumătate pe o suprafață de 400 de hectare 19 urși. E imensă populația. În fiecare zi sunt avertizări pe RoAlert. Oamenii ce să zică, le mănâncă vacile, le mănâncă oile, găinile, le distrug pomii fructiferi și așa mai departe. Până acum câțiva ani exista o cotă de recoltă și populația era ținută cât de cât în niște limite normale. Nu existau atâtea pagube și atâtea nenorociri, cu oameni mâncați de urși… Practic, animalele astea știu că nu le poți face nimic. Vine Jandarmeria și aruncă cu petardă lângă urs și ursul se uită la jandarm. Nu mai sunt speriați absolut deloc.
Autoritățile harghitene spun că nu știu exact câți urși există la această dată, dar se estimează că numărul lor este de trei ori mai mare față de recomandări.
Anul acesta a început un recensământ al Ministerului Mediului, dar acesta va dura trei ani.
Cristina Bulbescu