Autoritățile estimează că vom avea între 800 și 1 milion de cazuri active de COVID în valul 5
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 ianuarie 2022, 17:45 / actualizat: 5 ianuarie 2022, 20:01
Autoritățile estimează că în România vom avea între 800.000 și 1 milion de cazuri active de COVID-19 în valul cinci al pandemiei, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
În acest context, redevine obligatorie masca de protecție de tip medical, iar persoanele cu forme medii de COVID-19 vor avea la dispoziție centre de evaluare ambulatorie.
Creșterea accesului la testare, identificarea a 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme medii de COVID, dar și furnizarea medicației antivirale inovative sunt câteva dintre eforturile pe care Ministerul Sănătății le face pentru controlul actualei pandemii, a declarat la finalul ședinței de guvern ministrul de resort Alexandru Rafila:
Deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziție. De ele vor beneficia pacienții aflați la risc, cu comorbidități, care în cazul infecției vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicația antivirală trebuie utilizată cu prudență și numai după un anumit algoritm de investigații.
În ceea ce privește renunțarea la măștile textile în favoarea celor medicinale, ministrul Sănătății a declarat că ultimele oferă o protecție sporită și nu sunt costisitoare.
Alexandru Rafila:
Este vorba de trecerea de la măștile textile, care mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării. Aceste măști medicinale, care în momentul de față nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a explicat și de ce sunt importante măsuri mult mai stricte.
Această variantă, problema ei este că este extrem de contagioasă. Contactul cu o altă persoană, ca să te infectezi de la persoana respectivă dacă ea este pozitivă, este unul foarte scurt contactul necesar, e mai scurt decât era necesar pentru varianta Deltă și pentru variantele anterioare.
La rândul său, coordonatorul Campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că 41% din populația României este imunizată împotriva COVID-19. Peste 2 milioane de persoane au făcut și doza booster, adică 45% dintre cei cu schema de vaccinare încheiată în urmă cu mai mult de șase luni. Cea mai mare rată de imunizare este în București 66,5%, urmat de cinci județe cu procente între 50 și 60%, restul fiind între 40 și 50%. Un singur județ este aproape de 30%, Suceava. „Avem capacitatea de a inocula peste 100.000 de doze zilnic în cele peste 740 de centre fixe de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță./