Autoritățile din Tîrgu-Mureș sunt pregătite de caniculă

Publicat de radiomures, 29 iunie 2017, 12:31
Primăria a amplasat corturi și surse de apă, pentru prevenirea efectelor caniculei. Există două corturi în fața Primăriei și în Piața Teatrului, precum și câte o cișmea în cele mai aglomerate puncte din oraș.
În plus, administrația locală udă periodic străzile și trotuarele cele mai populate, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Tîrgu-Mureș, Cosmin Blaga:
Am instalat corturi în stațiile de autobuze, pentru ca oamenii să nu stea mult în soare, și am mai instalat în patru puncte dozatoare de apă – două în centru, unul în fața Cinematografului Arta și unul în Pța Teatrului – unul în cartierul Tudor, mai exact la intersecția Fortuna și unul în cartierul Dîmbul Pietros. Iar dacă zilele de caniculă vor mai ține, vom mai instala astfel de corturi și de dozatoare. Suntem în curs de achiziție, de stropitoare sau pulverizatoare, care vor fi montate și pe trotuare, tot în centrul orașului, pentru cei care doresc să se răcorească puțin.”
Reprezentantul primăriei a mai spus că există cișmele montate și la Platoul Cornești și Complexul de Agrement și Sport ”Mureșul”.
În județ, meteorologii prognozează temperaturi de până la 35 de grade.
Târgumureșenii cunosc bine regulile de protecție în zilele caniculare, însă nu toți le respectă. Unii de-abia au așteptat să vină căldura și merg la ştrand, chiar la orele prânzului:
Medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, să consume multe lichide, fructe și legume și nu băuturi alcoolice sau cu conținut ridicat de cofeină, spune medicul Sandra Alexiu:
Pentru a vedea dacă și angajatorii respectă legislația în vigoare, inspectorii ITM Mureș încep controalele legate de caniculă. Angajatorii sunt obligaţi să ia câteva măsuri obligatorii pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, a declarat pentru RTM directorul adjunct al ITM Mureș, Sofalvi Gyorgy:
Asigurarea apei minerale în cantitate minimă de 2 litri, între 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri, reducerea ritmului și intensității efortului fizic, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, aceste pauze să fie efectuate în locuri ventilate și cu umbră, iar cei care au contraindicații de a lucra la soare sau la temperatura extreme, la aceeia trebuie schimbat locul de muncă.”
Angajatorii care nu pot asigura măsurile menționate pot decide reducerea timpului de lucru, sau schimbarea programului de muncă – respectiv până la ora 11,00 și după ora 17,00, sau încetarea lucrului pe această perioadă, acolo unde se poate.
RTM