Autorităţile din judeţul Mureş propun spaţii alternative pentru desfăşurarea orelor de curs în noul an şcolar
Publicat de Corina Muntean, 18 august 2020, 14:43 / actualizat: 19 august 2020, 11:55
Autorităţile locale din judeţul Mureş propun ca spaţii pentru desfăşurarea orelor de curs în noul an şcolar cămine culturale, biblioteci, săli de sport, creşe şi grădiniţe ca soluţii pentru distanţarea fizică a elevilor.
Problemele de spaţiu sunt mai frecvente în oraşe, unde populaţia şcolară este mai numeroasă. 18 şcoli din Mureş situate la sate nu au obţinut însă autorizaţia sanitară deoarece nu dispun de apă sau grupuri sanitare.
Asigurarea distanţei fizice la ore va fi dificilă în oraşe. Primăria Reghin, de pildă, caută să amenajeze săli în Casa de Cultură, bibliotecă sau în grădiniţe.
Ştefan Şerban, director adjunct al Liceului „Petru Maior”: Nu cred că Consiliul Local va reuşi să asigure spaţii pentru toată lumea. Noi ne-am gândit la o variantă hibrid: o parte dintre elevi să participe efectiv la cursuri iar cealaltă parte să asiste la cursurile respective online. Ca să îi ţinem pe elevi în priză, varianta cea mai ok zicem noi ar fi să vină o zi şi o zi.
Probleme există şi la ţară. În Mureş sunt 18 clădiri fără autorizaţie sanitară.
Ilyes Ildiko, inspector şcolar adjunct: Acestea din cauză că localitatea nu este dotată cu apă potabilă, nu este canalizare sau sunt clădiri retrocedate şi întotdeauna se cere o derogare să poată să înceapă şcoala în condiţii decente.
Şcoala din Band se va autoriza după finalizarea mansardării. În schimb, în satele Oroiu şi Petea situaţia este mai complicată – spune directorul Gheorghe Creţi: Au apă curentă la Oroiu; au WC exterior, dar acolo am discutat şi cred că îi vom muta pe copii la cămin, ca să putem face şi distanţarea fizică. Şi la Petea la fel, este WC în curte, numai că nu este apă, ducem noi cu găleata şi cu bazin pentru spălat pe mâini.
Pentru cursurile online, şcolile din Mureş au raportat un necesar de tablete de peste 20.000.