Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor impune noi reguli pentru unităţile de alimentaţie publică

Publicat de Rotar Mirela, 27 ianuarie 2023, 08:35
Astfel, de la 15 martie, în dreptul fiecărui preparat din meniu va trebui să fie scris ce ingrediente conţine, valoarea nutriţională, dar şi numărul de E-uri.
Noile reglementări îi nemulţumesc, însă, pe patronii din domeniul HoReCa.
Începând cu 15 martie, meniurile restaurantelor, fast-food-urilor şi cantinelor trebuie să conţină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, inclusiv valorile lor nutriţionale. Meniul extins va cuprinde detalii legate de cantitatea de zahăr, grăsimi, sare, tipul de carne folosită şi dacă produsele lactate sunt într-adevăr de origine animală sau vegetală. E-urile, care sunt aditivi alimentari, vor apărea în meniu, consumatorul putând să îşi dea seama ce are în farfurie cu adevărat.
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului:
Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economic, astăzi, servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem de familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de grăsime de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza, ca aspect şi ca textură, cu brânza feta, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, este şi invitatul Apelului Matinal de la Radio România Actualităţi care începe la ora 8 şi 30 de minute.