Autorităţile mureşene au marcat Ziua Unirii
Publicat de radiomures, 24 ianuarie 2013, 00:00
Autorităţile mureşene au marcat 154 de ani de la Ziua Unirii printr-o ceremonie organizată la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Evenimentele au debutat la ora 12,00 cu un scurt te-Deum şi cu o evocare a personalităţii marelui domnitor, realizată de directorul Arhivelor Naţionale, Liviu Boar.
Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au depus coroane la bustul lui Alexandru Ioan Cuza.
Comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, Valentin Pescari, s-a referit la semnificaţia amplasării în curtea Poliţiei a singurei statui a lui Alexandru Ioan Cuza din judeţul Mureş.
Primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, a reluat ideea mutării bustul lui Cuza Vodă de la sediul IPJ în centrul municipiului :
Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, a subliniat că, în Ardeal, unirea de la 1859 a dat exemplul perfect prin care politicienii de acum trebuie să acţioneze pentru proiecte naţionale de lungă durată.
Pentru prefectul judeţului , Corneliu Grosu, Unirea Principatelor a presupus o unitate a elitelor româneşti de atunci care au reuşit să treacă peste ideile ce le despărţeau.
Festivităţile de la Tg.Mureş s-au încheiat cu o defilare a gărzii de onoare şi cu o Horă a Unirii pe care au încins-o participanţii la evenimentul de la Inspectoratul de Poliţie.
La rândul său, Primăria Tîrgu-Mureş a organizat, de la ora 17.30, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, spectacolul „Unirea este România”,
La spectacol şi-au dat concursul societatea culturală „Mioriţa”, actorii Nicu Mihoc, Liviu Pancu şi Dan Rădulescu, şi au susţinut recitaluri cântăreţul Ionuţ Fulea şi taragotistul Dumitru Fărcaş.
Valerriu Russu