Australienii au inventat un tip nou de baterie

Publicat de Corina Muntean, 13 ianuarie 2020, 09:00
Un tip de baterie care ar putea să alimenteze telefoanele inteligente suficient pentru a le putea utiliza timp de aproape o săptămână fără încărcare, a fost recent inventat în Australia. Prin ce se deosebeşte de acumulatorii clasici şi care ar fi beneficiile aduse în viitor ?
Cercetătorii Universităţii din Monash, Australia, au anunţat că au descoperit o nouă metodă mult mai eficientă de a dezvolta acumulatori litiu-sulf. Aceasta promite să îmbunătăţească autonomia dispozitivelor de câteva ori faţă de tradiţionalele baterii reîncărcabile pe bază de litiu-ion. Conform primelor descoperiri, un acumulator de de acest tip pentru smartphone ar putea asigura până la cinci zile de autonomie, în timp ce o baterie reîncărcabilă de dimensiunea uneia de maşină ar putea să alimenteze un automobil electric pentru parcurgerea a 1.000 de km.
Cercetătorii australieni spun că bateria lor litiu-sulf (Li-S) are şi alte avantaje faţă de acumulatorii tradiţionali litiu-ion. De exemplu un impact mai mic asupra mediului, în timp ce costurile de producţie sunt mult mai scăzute.
Bateriile litiu-sulf de capacitate mare sunt doar una dintre noile descoperiri în domeniul acumulatorilor. Multe companii şi universităţi dezvoltă soluţii alternative la bateriile din prezent, însă puţine reuşesc cu adevărat să ajungă în producţie. Ele trebuie testate şi adaptate la nevoile pieţei. Având însă în vedere că deja sunt luate în considerare utilizarea lor în smartphone-uri şi maşini electrice, este posibil ca bateria „Li-S” să ajungă la un moment dat să devină realitate. De altfel, tehnologia a fost deja brevetată, deci există şi o motivaţie economică de a o licenţia către producători.
Posibilitatea ca un telefon să reziste o săptămână la o singură încărcare ar fi impresionantă şi ar putea scădea semnificativ frustrarea pe care utilizatorii de smartphone-uri o resimt atunci când rămân fără baterie. Însă unul dintre domeniile în care această tehnologie ar putea face o mare diferenţă este cea a transportului. Vehiculele electrice ar putea scăpa de fenomenul „frica autonomiei”, devenind adevărate alternative care pot chiar depăşi distanţa parcursă de un vehicul tradiţional cu un rezervor plin.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.go4it.ro