Aurul își continuă ascensiunea
Publicat de Corina Muntean, 29 iulie 2020, 10:52 / actualizat: 9 august 2020, 11:58
Uncia de aur se tranzacţiona luni la aproape 1.930 de dolari, iar marți la 1940, depășind maximul istoric stabilit în urmă cu nouă ani. Astăzi este și mai valoroasă: 1959 de dolari. Pe măsură ce tensiunile politice şi îngrijorările stimulează cererea pentru valorile de refugiu, marile economii și dealerii mondiali continuă să investească în metalul galben.
Înmulţirea semnalelor potrivit cărora pandemia de coronavirus stagnează revenirea economiei şi recentă creştere a tensiunilor între SUA şi China stimulează atractivitatea aurului. Metalul galben este la cea de-a şaptea săptămână consecutivă de creştere, cea mai lungă perioadă de apreciere de după 2011. De asemenea argintul este pe cale să înregistreze cel mai mare salt din ultimele patru decenii. Pe piaţa spot uncia de aur a urcat luni dimineaţa cu 1%, la nivelul record de 1.929,90 dolari, depăşind vârful atins în septembrie 2011. Iar azi valoarea este și mai ridicată: 1,959 dolari la bursa de din New York.
‘Atunci când dobânzile sunt la zero sau apropiate de zero, aurul este atractiv de deţinut pentru că nu ai de ce să te îngrijorezi cu privire la obţinerea de dobândă pentru aurul tău şi vezi cum preţul metalului creşte pe măsură ce creşte incertitudinea pe piaţă. Aş cumpăra aur acum şi aş continua să cumpăr, pentru că aurul înregistrează evoluţii bune’, a declarat investitorul Mark Mobius, co-fondatorul Mobius Capital Partners. Metalul galben este sprijinit de măsurile agresive de relaxare monetară adoptate de multe bănci din întreaga lume, de când pandemia a dus la recesiunea economiei globale. Unii investitori se tem că aceste măsuri de politică monetară ar putea duce în cele din urmă la inflaţie.
În decurs de un an, metalul galben s-a apreciat la bursa newyorkeză de la 1420 de dolari uncia la peste 1950 de dolari, o apreciere de 530 de dolari sau de peste 37 %. Este o creștere importantă în valoare, care nu are cum să fie compensată de alte instrumente sau forme de investiție, cu grad redus de risc.
Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii dintre aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit. Așadar, recomandarea specialiștilor rămâne în vigoare cel puțin din cauza presiunilor impuse de pandemie: investiți în aur.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.