Aurul este cu mult sub valoarea lui de acum o lună

Publicat de Corina Muntean, 30 septembrie 2020, 11:00
Iar prăbușirea prețului metalului galben din ultima vreme i-a făcut pe investitori să se întrebe dacă reprezintă doar o scădere de moment sau este un fenomen pe termen lung. Pe lângă factorii legați de criza mondială și refugiul către valori mai sigure, ar putea ca prețul aurului să revină, să urce și din alt motiv? De pildă, din cauza epuizării rezervelor mondiale?
Săptămâna trecută, declinul aurului a luat avânt după ce uncia a scăzut sub media mobilă de 50 de zile, pe care comercianții tehnici o pot lua ca semnal de vânzare. Următorul prag cheie al metalului, este media mobilă de 100 de zile, care ar trebui să ofere o anumită rezistență la scăderea prețurilor. Cu toate acestea, o scădere sub acest nivel ar putea declanșa vânzările. În prezent uncia de aur valorează la bursa din New York aproximativ 1.880 de dolari, însă să nu uităm că prețul aurului a urcat în această vară, la un nivel record, trecând de 2.060 de dolari uncia.
Aurul este un metal considerat prețios din mai multe motive: este văzut adesea ca o investiție sigură în momente de criză, poate fi o investiție în bijuterii și obiecte prețioase utilizate ca podoabe pentru afișarea statutului social, dar mai este utilizat și în scop industrial, drept componentă în industria electronică. Pe de altă parte, acest metal este o resursă finită, pe care omenirea nu o va mai putea mina, cândva în viitor. În aceste condiții, apar întrebări precum: cât aur este disponibil acum pe piață și cât aur mai poate fi extras din Pământ? Și, va rămâne omenirea fără aur?
Potrivit US Geological Survey, rezervele de aur care se află acum în subteranele Pământului sunt estimate la aproximativ 50.000 de tone. Pentru a ne face o imagine, până acum au fost extrase aproximativ 190.000 de tone de aur, deși estimările variază în funcție de sursă. Astfel, în cifre mari, ar mai putea fi scoasă din minele din întreaga lume circa 25% din cantitatea totală de aur a Terrei. Însă, pe viitor, omenirea ar putea căuta rezerve de aur în locuri sau medii care acum nu sunt fezabile din punct de vedere economic. În timp ce aurul de pe Terra poate fi greu de cuantificat, nu este totuși singurul loc de unde poate fi extras.
Aurul poate fi găsit și pe satelitul natural al Pământului, însă în prezent costurile de exploatare și transport sunt uriașe, fiind apreciate mai mari decât valoarea în sine a aurului. Înapoi, pe Terra, mai sunt câteva rezerve de aur și în Antarctica, dar, la fel, este ineficient din punct de vedere economic ca acesta să fie extras, din cauza condițiilor meteo foarte dure. Un alt loc de pe Pământ unde poate fi găsit aur este și pe fundul oceanelor, dar și de aici exploatarea este mai scumpă în raport cu valoarea aurului extras.
Însă, în comparație cu multe resurse finite, precum petrolul, aurul poate fi reciclat. O resursă importantă o reprezintă vechile produse electronice. De exemplu, dintr-un telefon vechi poate fi reciclat aur în valoare de câțiva euro. Iar industria reciclării este abia la început. Așa că, este greu de spus că omenirea va rămâne fără aur, chiar și după ce minele vor fi închise.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.