Aurul este cadoul ideal
Publicat de Corina Muntean, 20 decembrie 2024, 11:23
Dintre toate darurile gândite a fi făcute de sărbători, aurul s-ar putea dovedi a fi cadoul ideal. Și asta pentru că preţul metalului galben s-a majorat în ultimul an cu 28%.
Aurul poate deveni un cadou ideal pentru sărbători, pentru că oferirea unui lingou sau a unei bijuterii din acest metal prețios poate reprezenta totodată și o investiţie în viitorul persoanei care primeşte darul. Asta în condiţiile în care preţul acestui auruluia urcat în ultimul an cu 28%, potrivit unei analize de specialitate.
Astfel, în toată lumea există o diversitate culturală în ceea ce priveşte obiceiul de a oferi aur drept cadou. În timp ce în Occident, acest gest este mai rar întâlnit, în Orientul Îndepărtat, în special în China şi India, ţări recunoscute pentru pieţele de bijuterii foarte dezvoltate, aurul ocupă un loc central în tradiţii, fiind un simbol al prosperităţii şi stabilităţii. Aceste culturi integrează aurul nu doar sub forma bijuteriilor, ci şi a lingourilor şi monedelor, fie pentru ocazii speciale, fie pentru sărbători semnificative.
Aproximativ jumătate din cererea globală de aur este dedicată pieţei bijuteriilor, iar China şi India conduc piaţa globală a bijuteriilor din aur şi reprezintă aproape 60% din cererea totală în acest segment. În contextul sărbătorilor de iarnă, aurul poate deveni un cadou ideal, datorită valorii sale durabile şi simbolisticii puternice.
„Preţul aurului s-a majorat în ultimul an cu 28%. În cinci ani, considerând o creştere de preţ de 99%, avem parte de un câştig de 246 de lei, sau de 44% faţă de costul iniţial. Peste zece ani, acelaşi lingou va valora 1.168 de lei, însemnând un câştig de 608 lei, sau de 109%. Desigur, aceste valori sunt estimări simple, bazându-ne pe date din trecut, nefiind o garanţie a câştigurilor viitoare”, afirmă Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.
În opinia reprezentanţilor acestui mare comerciant de aur de investiţii, oferirea unui lingou sau a unei bijuterii nu reprezintă doar un gest elegant, ci şi o investiţie în viitorul persoanei care primeşte darul. Într-o perioadă în care educaţia financiară din România se află încă la început de drum, astfel de cadouri pot încuraja gândirea pe termen lung şi stabilitatea financiară, subliniază specialiștii Tavex.
Dacă în cazul Indiei au loc achiziţii semnificative de aur în special în sezonul nunţilor, când se pot cheltui zeci sau chiar sute de mii de dolari doar pe bijuteriile de aur, în China cele mai mari cantităţi de aur se achiziţionează cu prilejul Noului An chinezesc. În acea perioadă, diverse rafinării şi monetării realizează lingouri şi monede într-un număr limitat, reprezentând creatura mitică sub auspiciul căruia se află anul ce urmează. Dincolo de valoarea lor ca metale preţioase, în timp, aceste produse câştigă şi o valoare de colecţie.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.