Aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie
Publicat de Corina Muntean, 30 septembrie 2024, 10:45
Aurul atinge noi niveluri record și ajunge să concureze titlurile de trezorerie. Motivul? Din cauza incertitudinilor economice și politice investitorii tind să se refugieze în metalul galben.
Aurul, considerat monedă de refugiu în perioadele de agitație pe piețele financiare internaționale, ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie. Rezerva Federală a SUA redus recent ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual, ceea ce a dat aurului un nou impuls. Fiind perceput ca un activ sigur în perioade de criză, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 42 % în ultimul an, depășind astfel indicele S&P 500 al bursei americane, care a crescut într-un an cu doar 34 %.
Cererea de metal galben a urcat și datorită politicilor unor bănci centrale, precum cele din China, Turcia și India, care și-au mărit semnificativ rezervele de aur pentru a se proteja de fluctuațiile dolarului american.
În același timp, creșterea prețului aurului arată și o preocupare a investitorilor cu privire la sănătatea economiei americane. Experții de la JPMorgan Chase prognozează o creștere continuă a prețului aurului, și estimează că acesta ar putea atinge 2.850 de dolari pe uncie până în 2025, dacă Fed va continua să reducă ratele dobânzilor în următorii ani.
În prezent, la bursa americană, uncia de aur a depășit 2.660 de dolari. Banca centrală a SUA intenționează să facă o nouă reducere a dobânzii cheie de jumătate de punct procentual anul acesta și o scădere suplimentară cu un punct procentual în 2025.
Campania agresivă a Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor a crescut atractivitatea aurului, în detrimentul titlurilor de trezorerie. În acest moment, randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scăzut la aproximativ 3,7%, comparativ cu peste 4% în urmă cu câteva luni. Această tendință i-a determinat pe mulți investitori să se orienteze către aur, perceput ca un activ de refugiu în momentele de incertitudine economică.
Un alt metal prețios care evoluează în tandem cu aurul, argintul a înregistrat o creștere și mai mare. Cu salt de 28 % în ultimele 6 luni, argintul a depășit performanța aurului, devenind astfel o alternativă viabilă pentru investitori.
Această tendință de creștere a aurului și a altor metale prețioase arată o îngrijorare constantă cu privire la evoluția economică globală. Deși piețele bursiere au atins noi maxime, mulți investitori rămân precauți și caută să-și protejeze portofoliile investind în aur, un activ care a demonstrat stabilitate în perioade de criză.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45