(AUDIO) Studenții farmaciști trag un semnal de alarmă cu privire la consumul ridicat de antibiotice

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 noiembrie 2019, 14:25 / actualizat: 9 noiembrie 2019, 14:58
Antibioticum este denumirea campaniei naționale ce se desfășoară săptămâna aceasta sub egida Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști în toate centrele medicale din țară.
La Târgu-Mureș, studenții farmaciștii au deschis astăzi un stand de prezentare chiar în sediul Facultății de Farmacie și se pregătesc cu flaiere, ceaiuri de imunizare și vitamina C pentru campania publică.
Zilele viitoare vor face prezentări în licee, piețe publice și în alte locuri intens circulate.
Pericolul cel mai mare îl reprezintă creșterea rezistenței bacteriilor prin utilizarea irațională a antibioticelor, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș coordonatorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Asociației Studenților Farmaciști din Târgu-Mureș, Andrada Pintea:
Lumea nu este prea informată, nu prea știe diferența între răceală și infecție bacteriană. Din statisticile noastre, multă lume ia antibiotice la răceală, nu iau antibiotice la sfatul medicilor ci la sfatul prietenilor… De asemenea, ei nu trebuie să întrerupă tratamentul în momentul în care se simt mai bine, ci trebuie complet consumat și toate acestea pot genera rezistența la antibiotice a bacteriilor. Noi, în primul rând, ca farmaciști trebuie să sfătuim pacientul și să-i explicăm de ce nu e bine să ia antibiotice la orice și, în primul rând, noi nu trebuie să eliberăm antibiotice fără prescripție medicală.
După Grecia, România ocupă locul 2 în topul țărilor din Europa care utilizează irațional antibiotice. Studiile arată că în anul 2050 nu vor mai exista pe plan global formule de antibiotic care să fie eficiente din cauza rezistenței bacteriilor.
Târgumureșenii recunosc că iau uneori antibiotice fără recomandare dar și medici care recomandă prea mult antibiotic la copii:
Săptămâna Antibioticum este marcată și online, pe site-urile de socializare, prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice și la istoria fenomenului de rezistență bacteriană la antibiotice.
Internauții sunt invitați să completeze un chestionar necesar pentru alcătuirea unei statistici privind situația actuală a utilizării de antibiotice în România.
Cristina Bulbescu