Au reînceput atacurile urșilor în Harghita
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 aprilie 2022, 11:53
Odată cu ieșirea lor din hibernare, urșii au început să fie văzuți în tot mai multe localități montane, mai ales în Harghita. Unde există o populație ridicată de carnivore mari. De la începutul acestui an, jandarmii au fost chemați să intervină de 19 ori pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.
Numai în ultimele 24 de ore au existat patru astfel de apeluri, care semnalau prezenţa animalelor la Borsec, Praid, comuna Șimonești și Bălan.
În privința orașului Bălan, un telefon la 112 a semnalat marți prezența mai multor urși, însă jandamii au identificat un singur animal care, devenind violent a fost împușcat și a fugit în pădure.
Căutările au fost reluate a doua zi, miercuri, dar ursul nu a mai fost găsit, a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei din Harghita, Gheorghe Suciu:
În seara zilei de marți a fost făcut un apel de către o femeie din orașul Bălan, care semnala prezența a trei urși. La fața locului a fost trimis un echipaj de jandarmi care împreună cu reprezentanți ai asociației de vânătoare și ai Primăriei, au trecut la alungarea unui singur urs. Animalul a pătruns într-o casă dar proprietarul nu se afla în imobil. Ursul a devenit agresiv și a încercat să atace echipa de intervenție, astfel că vânătorii s-au văzut nevoiți să tragă un foc de avertisment, după care au folosit armele de vânătoare pentru a trage asupra animalului care a fugit și a intrat în pădurea din apropiere.
Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a descris atacul ursului din comuna Șimonești ca fiind unul brutal, și atrage atenția că astfel de situații s-ar puteaz repeta, vizate fiind inclusiv stațiunile montane.
Ursul a intrat într-o gospodărie din centrul localităţii, situată chiar lângă Primărie şi a ucis sau rănit mai multe oi şi miei, iar unele dintre exemplare au dispărut. Borboly Csaba:
La Șimonești, în centrul comunei, între cele două biserici, atacurile au fost foarte dure, peste 10 capete de oaie au fost omorâte. Dacă ursul intră fără frică în centrul comunelor sau la Praid, zonă turistică foarte vizitată sau la Miercurea Ciuc, care este municipiul reședință de județ, și zilnic avem alerte, asta înseamnă că problema este foarte gravă și eu cred că demersurile lansate sau propuse de ministrul Tanczos ar trebui să fie cât mai repede aplicate. Pentru că altfel viața și proprietatea oamenilor sunt în pericol.
Dacă în 2017 în Harghita au fost înregistrate doar 29 de apeluri la numărul de urgenţă 112, prin care se solicita ajutorul jandarmilor pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în 2021 s-a înregistrat un record de 500 astfel de apeluri.
Anul trecut, populația de urși din județul Harghita era estimată la circa 2000 de exemplare, în condițiile în care habitatul nu poate susține decât în jur de 400 de astfel de animale.
Valeriu Russu