Au înflorit bujorii de la Zau de Câmpie

Publicat de MIRELA ROTAR, 26 aprilie 2019, 13:00 / actualizat: 11 mai 2019, 9:55
Rezervaţia botanică de la Zau de Câmpie, judeţul Mureş, este singurul loc din Europa în care au supraviețuit bujorii de stepă.
Plantele înfloresc în luna aprilie-mai, sunt de culoare roșu aprins, și pot fi admirați doar 7 zile.
În acest weekend este perioada maximă de înflorire, iar în rezervație sunt așteptate câteva mii de persoane să admire și să fotografieze florile.
Custodele rezervației, Ciprian Cenan:
Prima floare am înregistrat-o chiar eu, primele două flori, de fapt, în 9 aprilie. Anul acesta a fost diferit față de anii trecuți, a fost o primăvară mai capricioasă, cu ploi și temperaturi mai scăzute, ceea ce a făcut ca perioada de înflorire să se întindă. Sperăm să țină cât mai mult, zilele următoare.
Mureșenii au venit atrași de pozele de pe rețelele de socializare. Mulți au venit cu mijloacele de transport în comun și au mers pe jos câțiva kilometri până la rezervație. O parte din flori au de suferit din cauza atacului gândacului păros, dar custodele rezervației a găsit o metodă inedită de protecție, pentru că nu are voie să folosească insecticide.
Ciprian Cenan:
Eu încă nu am auzit de o soluție de combatere, au încercat și anii trecuți, dar nu poți să dai cu multe insecticide pentru că afectează alte vietăți și alte plante. Dar am instalat anul acesta niște capcane care s-au dovedit a fi cu efect. Sunt niște vase mici, colorate, albastre, pentru că s-a observat că sunt atrași de albastru. Acolo este apă cu detergent, pur și simplu se îneacă acolo.
Suprafața acestei rezervații naturale este de peste 3 hectare, și a fost declarată monument al naturii încă din anul 1932.
Ultimul recensământ al bujorilor, realizat de fostul custode, Octavian Călugăr, în 2014, arată un total de aproape 50.000 de bujori, în cele două loturi ale rezervației.
Raluca Creț