Au început controalele premergătoare sărbătorilor pascale
Publicat de Corina Muntean, 26 martie 2021, 14:20
Autoritățile sanitar-veterinare și de protecția consumatorilor acționează în perioada 22 martie – 2 mai, cu raportări pe 7 aprilie și pe 5 mai.
Echipele mixte vor face verificări în pieţele agroalimentare, abatoare şi centre de sacrificare a mieilor, precum și în hipermarketuri sau magazine alimentare.
Anul acesta nu se vor înființa centre de sacrificare în Piața Cuza Vodă, astfel că mieii vii se vor putea cumpăra doar direct de la producători, a precizat pentru Radio Târgu Mureș directorul Direcției Sanitar Veterinare Mureș, Kincses Sandor:
Nu am avut solicitări și nici nu putem aproba cele două centre de sacrificare temporară care se organizau în piața Cuza Vodă din Târgu Mureș și de la Sighișoara. Consumatorii să cumpere miel sau carne de miel doar din magazine specializate, să urmărească să fie ștampilați mieii. Când se dă dezlegare la pește, avem verificări la comercianții de pește și la unitățile de acvacultură. Ouăle, la fel, să fie cumpărate din locuri autorizate, iar consumatorii să urmărească marcajul ouălor cu perioada lor de garanție.
Carnea de miel a început să fie vândută în piețe și magazine, pentru că se apropie Paștele catolic. De Paștele ortodox, care pică anul acesta pe 2 mai, mieii vor fi mai mari și se vor vinde mai greu. Chiar și așa, ciobanii se plâng că abia își pot scoate cheltuielile anul acesta. Aurel Crăciun, crescător de oi din Târnăveni:
Anul acesta, prețul la mielul viu e cam de 15-16 lei. Dacă scade sub 14-15 lei, e strigător la cer, să ne putem scoate cheltuielile. Nu depinde de noi, depinde de străini, cum fac ei prețurile. Samsarii sunt toată problema. Acuma s-a cumpărat la 14 lei kilogramul, dar și aceia numai până în 18 kilograme, mieii mai mari de 18 kilograme nu îi cumpără. Pentru că nu e plătită munca, porumbul e la un leu kilogramul, fânul e la 70-80 de bani kilogramul, nicicum nu e bine. Ajutorul acela de minimis pe lână ni l-au tăiat, am înțeles acuma, au auzit de vreo două zile că și din subvenția ANT (schema cuplată de producţie), se dă numai 2,29 euro, au tăiat și de acolo jumătate.
În aceste condiții, tot mai mulți crescători de oi se gândesc să își vândă turmele și să renunțe la afacere.
Valeriu Russu