Au fost descoperite noi particule „exotice”, nemaivăzute până acum

Publicat de Rotar Mirela, 7 iulie 2022, 14:01 / actualizat: 20 iulie 2022, 22:04
Oamenii de știință au găsit noi moduri prin care quarkurile, cele mai mici particule cunoscute de omenire, se grupează. Noile structuri există o perioadă extrem de scurtă, însă ar putea explica însăşi formarea Universului, potrivit BBC.
Atomii conțin particule mai mici numite neutroni și protoni, care sunt formate fiecare din trei quarkuri.
În ultimii ani a fost descoperită materia aşa-numită “exotică”, cu proprietăţi diferite de materia obişnuită, formată din patru şi cinci quarkuri – tetraquarkuri şi pentaquarkuri. Acum, cercetătorii care lucrează la acceleratorul de particule Large Hadron Collider de la CERN, în Elveţia, au descoperit încă un pentaquark şi două tetraquarkuri, numărul total al acestor structuri ajungând astfel la 21. Fiecare este unic, dar cercetătorii sunt încântați de calitățile celor trei noi descoperiri.
Noul pentaquark se descompune în particule pe care niciunul dintre ceilalți nu le produce, iar cele două tetraquarksuri au aceeași masă, ceea ce înseamnă că ar putea fi prima pereche cunoscută de structuri “exotice”.
Un alt aspect important al acestei descoperiri este că acum există suficiente particule de acest fel pentru a le grupa, într-un mod similar tabelului periodic al elementelor. Acesta este un prim pas esențial către crearea unei teorii și a unui set de reguli care guvernează materia “exotică”.
Dana Boieriu