Au demarat lucrările pentru un nou UPU la Miercurea Ciuc
Publicat de Rotar Mirela, 5 august 2024, 14:18 / actualizat: 7 august 2024, 16:55
O nouă clădire cu cinci etaje, în suprafață de 2.000 mp, va fi construită în continuarea actualului spațiu care găzduiește Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.
Pe două dintre nivele va funcționa UPU SMURD, la care se adaugă un nivel cu săli de curs și bibliotecă pentru studenți și rezidenți.
Luna aceasta va începe efectiv construcția, precizează pentru Radio Tg.Mureș coordonatorul UPU Miercurea Ciuc, dr. Kacso Jolan:
Lucrările au început iar acum suntem în faza în care se face drumul iar din 22 august ar trebui să se apune, practic, de clădirea în sine. E o clădire nouă cu cinci nivele pentru că și direcțiunea se va muta deasupra UPU. Deci, UPU va funcționa la subsol și parter și va avea Imagistică, CT, aparat Roentgen și tot ce trebuie pentru a funcționa optim.
Cazurile de urgență au crescut în ultimii ani la Miercurea Ciuc iar comportamentul bolnavilor s-a schimbat odată cu pandemia.
Anul trecut au fost peste 31.000 de urgențe medicale, la o populație de 45.000 de locuitori în județ.
Chiar dacă majoritatea cazurilor sunt de cod verde, deci non-urgențe, cele de cod roșu au explodat în ultima perioadă, mai spune medicul șef al UPU SMURD Miercurea Ciuc, dr. Kacso Jolan:
În fiecare an, numărul urgențelor crește. În timpul celor doi ani de pandemie am avut mai puține cazuri decât acum pentru că au venit doar cei care era musai să vină și mai mult erau cazurile de covid, dar erau cazuri din cele mai grave pentru că pacienții au așteptat până în ultima clipă. Acum, crește numărul cazurilor serioase, a cazurilor de cod roșu și ce observăm este că lumea așteaptă până în ultima clipă și atunci vin într-o stare chiar foarte gravă.
Proiectul, în valoare de 70 de milioane de lei, aparține Consiliul Județean care participă cu 5% din sumă, restul fiind asigurat de CNI (Compania națională de Investiții).
Termenul de execuție a lucrărilor este de 30 de luni, incluzând și realizarea proiectului tehnic.
Autor:Cristina Bulbescu