Au crescut cantitățile de lemn de foc vândute de direcțiile silvice Harghita și Mureș
Publicat de Stan Lucian, 19 februarie 2024, 15:00
Practic, în jud. Harghita aceste cantități s-au dublat în această iarnă, și datorită deciziei din ultimii doi ani a Romsilva de a vinde 50 la sută din cantitatea exploatată ca lemn fasonat.
Directorul Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică:
În 2023 Direcția Silvică Harghita a comercializat 4500 mc de lemn de foc și lemn de construcții, în creștere cu aproximativ 10 la sută față de 2022 și de 100% față de 2021. Din ianuarie am vândut 400 de mc de lemn și în momentul de față avem circa 800 mc disponibil pentru populație. Prețul lemnului de foc pentru acest an a fost în medie de 260 lei metrul cub, ceea ce arată că Direcția Silvică nu profită foarte mult de persoanele fizice, fiindcă la agenții economici prețul e cu 50 la sută mai mare.
Direcțiile Silvice nu sunt singurii furnizori de lemn de foc pentru populație. Eele vând preponderent specii de rășinoase, brad și molid, și nu lemn de esență tare, de foioase, cu o putere calorică mult mai mare. Și în jud. Mureș, cantitățile de lemn de foc aproape s-au dublat iarna aceasta, a explicat directorul tehinic al Direcției Silvice, Silviu Puchianu:
În cursul anului 2023, Direcția Silvică și-a dublat volumul de lemn exploatat, ca atare cantitățile valorificate către populație a crescut la 50.000 mc față de 39.000 în 2022. Apoi, condițiile de temperatură au dus și la o scădere a cantității valorificate în luna ianuarie, când s-au vândut doar 1300 mc. Prețurile ușor crescute sunt datorate prețurilor crescute de exploatare, transport și punere pe piață, între 250 și 300 de lei metrul cub. La asta se mai adaugă și lemnul de lucru sub 24 cm și care e între 300 și 400 de lei mc, cepoate fi folosit și la foc dar și la construcții.
În ianuarie, Romsilva şi Poşta Română au încheiat un protocol prin care beneficiarii cardurilor de energie să poată utiliza sumele alocate în vederea achiziţionări de lemn pentru încălzire de direcțiile silvice.
Este vorba despre ajutorul social pentru persoanele vulnerabile instituit de Ordonanţa de Urgenţă nr. 166/2022, trimis pe cardul de energie pentru a compensa prețul la energie electrică, termică, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură sau paleţi.
Autor: Valeriu Russu