Au apărut primele cazuri de gripă în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 9 decembrie 2022, 12:32 / actualizat: 19 decembrie 2022, 17:25
Medicii de familie din Târgu Mureș se confruntă de circa trei săptămâni cu un nou val de pacienți cu boli respiratorii, în special la copiii care frecventează colectivitățile.
Virozele se tratează simptomatic fără să ridice mari probleme, însă durează cel puțin 7 zile, spune medicii.
Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Mureș, în ultimele două săptămâni au fost confirmate clinic două cazuri de gripă, ambele persoane fiind internate în spital.
Dacă în ultima săptămână din luna noiembrie erau raportate de către medicii de familie peste 5.600 de îmbolnăviri respiratorii, săptămâna trecută, când au fost doar două zile lucrătoare, numărul cazurilor a fost de 2.600.
Cabinetele de medicină de familie s-au aglomerat și mai mult săptămâna aceasta, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele Patronatului Medicilor de Familie din Târgu Mureș, Iulia Băilă:
În septembrie a fost un val foarte mare după care acum, după jumătatea lunii noiembrie, avem iarăși un număr foarte mare de prezentări cu simptome de infecții respiratorii, cu febră, tuse, nas înfundat sau secreție nazală abundentă, disfagie pe care le etichetăm ca viroze respiratorii și pe care încercăm să le tratăm simptomatic. Este o perioada mai grea dar suntem nevoiți să facem față solicitărilor pentru că sunt pacienții noștri și noi trebuie să-i ajutăm.
Ministerul Sănătății a anunțat ieri înființarea la nivel național a 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, tocmai pentru a ușura accesul la asistență medicală și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.
În județul Mureș vor fi 5 astfel de centre, la cele două clinici de Infecțioase și la Pneumologie – în Târgu Mureș, și câte unul la spitalele din Reghin și Sighișoara. Sunt, practic aceleași centre care au fost înființate pentru Covid, însă în cabinete diferite.
Copiii cu simptomatologie ce persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică, unde medicul specialist va decide noi investigații, internare sau schimbarea tratamentului.
Totuși, aceste centre ar putea fi doar o verigă în plus în circuitul sanitar, mai spune medicul de familie Iulia Băilă:
Din punctul meu de vedere ca medic, este exact același lucru. Normal că pacientul vine la control și la control, dacă vine și nu e bine, reevaluez situația. Bineînțeles că-l trimiteam exact acolo unde trebuie să meargă, dacă e afectat plămânul, la Pneumo, dacă e ceva infecțios, o gripă confirmată, atunci la Infecțioase, dar așa se duce la centrul de evaluare și oricum în redirijează. Părerea mea este că e o verigă în plus că oricum totul trece prin noi. În Ordin scrie foarte clar. Vine la medicul de familie întâi.
Săptămânal, la nivel național se înregistrează aproape 100.000 de infecții respiratorii acute, triplu față de numărul de cazuri din urmă cu un an, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.
În ultima săptămână au fost raportate 822 de cazuri de gripă clinică, la nivel național, de patru ori mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea 34 au fost confirmate prin prin analize de laborator, din care câte două la Brașov și Bistrița și 3 la Sibiu.
Nu au fost înregistrate decese din cauza virusului gripal.
Cristina Bulbescu