Atenționări de la Protecția Consumatorului de Valentine’s Day
Publicat de Andrei Borz, 14 februarie 2023, 16:22
Anumite produse alimentare, în special cele dulci, au mare trecere în această perioadă. Azi este sărbătorit Sf. Valentin iar în curând va fi sărbătoarea iubirii la români, Dragobetele.
Nu toate produsele care se găsesc pe piața din România prezintă siguranță, prin urmare consumatorii nu trebuie să dea curs ofertelor ”ieftine și de ne-refuzat”, ci să achiziționeze ceea ce au nevoie din magazinele autorizate.
Dacă dintr-o ciocolată sau trufă se poate face o toxiinfecție alimentară, dintr-un produs cosmetic neautorizat se poate provoca o iritație sau alergie pe piele.
Nici bijuteriile nu sunt întotdeauna tocmai ceea ce scrie pe etichetă, prin urmare e bine să avem în vedere câteva sfaturi, precizează Marcela Achim, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean Mureș pentru Protecția Consumatorului (CJPC):
Pentru faptul că sunt sărbători ale iubirii, ocazii cu care se dăruiesc flori, ciocolată, bomboane de ciocolată, bijuterii, produse cosmetice sau alte cadouri romantice, în calitate de reprezentant al Autorității naționale pentru Protecția Consumatorilor, vă ofer câteva sfaturi. În primul și în primul rând, să achiziționați astfel de produse doar din locurile autorizate pentru că agenții economici sunt obligați să vă ofere o factură sau chitanță pentru ceea ce achiziționați dumneavoastră. Să fiți foarte atenți la etichetele produselor, la ambalajele produselor… Referitor la produsele cosmetice, trebuie să fiți foarte atenți la prețuri deoarece prețurile mici, vă oferă produse dubioase. Este iarăși foarte importantă data valabilității..
InfoCons a realizat și un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane precum trufe, praline și bomboane cu ciocolată ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 126 de produse iar circa jumătate dintre ele au cel puțin un aditiv alimentar și aproape 1% dintre ele au 10 aditivi sau E-uri cum mai sunt cunoscuți.
De asemenea, un produs se poate numi ”ciocolată” dacă are minim 43% din compoziție conținut de cacao și 26% unt de cacao.
Ciocolata cu lapte trebuie să aibă cel puțin 30% cacao și 18% lapte, inclusiv 5% grăsime din lapte.
Cristina Bulbescu