Atenționarea privind vaccinul AstraZeneca a fost trimisă și în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 aprilie 2021, 11:31 / actualizat: 9 aprilie 2021, 13:27
Agenția Națională a Medicamentului și Compania producătoare a vaccinului au trimis tuturor caselor de asigurări de sănătate din România o înștiințare privind ”riscul de trombocitopenie și tulburări de coagulare în asociere cu administrarea vaccinului COVID 19 – Vaccine Astra Zeneca”.
Documentul se adresează profesioniștilor din Sănătate care trebuie să îi informeze pe cei care vin în cabinete despre riscurile la care sunt supuși.
Atenționarea a venit la o zi după ce un reprezentant al EMA a confirmat o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză.
Anunțul a fost postat și pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, precizează purtătorul de cuvânt al instituției, Alina Aldea:
La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș a fost primită prin intermediul Casei Naționale o informare din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și a Companiei AstraZeneca pentru profesioniștii din domeniul Sănătății referitoare la cazuri foarte rare în care se manifestă anumite efecte secundare ale vaccinului. Menționăm că aceste informații au fost postate, conform procedurii, pe site-ul oficial al instituției la informații pentru furnizori, informații medicale, informații utilizare medicamente. CAS Mureș susține total și necondiționat campania de vaccinare.
Medicul Mihaly Imre, cercetător în SARS-CoV-2 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg.Mureș, susține că atenționări privind posibile reacții adverse la vaccin au fost publicate de câteva zile de producător:
Trebuie să știm că AstraZeneca încă din 26 martie a publicat în caracteristicile produsului faptul că vaccinul ar putea să fie legat de apariția tromboembolismului împreună cu trombocitopenia. De fapt, AstraZeneca a descris clar că cei vaccinați trebuie să fie instruiți să solicite asistență medicală în cazul în care vor prezenta în 4 până la 20 de zile de la vaccinare simptome de dificultăți de respirație, dureri de piept, edemul picioarelor, dureri abdominale sau orice simptom neurologic.
În România, schema de vaccinare cu dozele AstraZeneca NU se modifică deocamdată, însă preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Vaccinării, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că azi va avea loc o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor, în care vor fi implicaţi şi medicii hematologi.
Discuţiile pe marginea efectelor adverse apărute după administrarea serului Astra Zeneca au influenţat decizia multor români în privinţa vaccinării cu acesta.
Dacă în urmă cu o săptămână se făceau peste 6 mii de doze zilnic, cifra a scăzut constant în ultimele zile şi pare să încetinească ritmul Campaniei Naţionale de Vaccinare. Din cele peste 55 de mii de doze administrate în 24 de ore, aproximativ două mii 500 au fost Astra Zeneca.
Cristina Bulbescu