Atenție turiști, a venit iarna și în munții din județul Mureș

Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2018, 16:20 / actualizat: 2 decembrie 2018, 17:27
În urma condițiilor meteorologice din ultimele zile, salvamontiștii le recomandă turiștilor care parcurg traseele montane să se îmbrace adecvat. Totodată, oamenii sunt atenționați că la această oră stratul de zăpdă este consistent în munții României, este instabil și se pot produce avalanșe.
Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu:
Recomandăm să se urmărească starea vremii, și să se respecte aceste prognoze, pentru că muntele a devenit o zonă foarte atractivă. Recomandăm responsabilitate, echipament adecvat iar dacă se poate tipsuri de avalanșă și saci cu airbag, care încet-încet trebuie să intre în dotarea fiecărui om care merge iarna pe munte și abordează traseele alpine, și în rest, să țină legătura cu echipele de salvare montană. În privința semnalului de telefonie, aici este într-adevăr o problemă, nu toate zonele din țară sunt acoperite, cele mai vulnerabile fiind cele de pe văi, practic masivul Meridionalilor pe partea sudică și în munții din nordul țării sunt foarte multe zone neacoperite.”
În județul Mureș nu sunt probleme de acoperire cu semnal telefonic, remarcă salvatorul montan Ioan Călușer.
El atrage atenția că în munții Călimani și Gurghiu, la înălțimi de peste 1500 de metri, stratul de zăpadă este între 10 și 40 de cm, mai ales în zonele viscolite:
Recomandăm turiștilor să fie echipați pentru iarnă, cu bocanci, jambiere, pufoaică, haine de schimb, lanternă frontală deoarece la ora 17.00 este deja întuneric. Apoi, să aleagă traseele în așa fel încât dacă nu sunt cu cortul, să aibă timp suficient să ajungă pe lumină înapoi la mașină, sau, pe timpul nopții, să fie în zona drumurilor forestiere, nicidecum în zona de creastă, unde apare și fenomenul de ceață; să folosească GPS, asta ar fi ideal. Refugiile montane sunt funcționale, dacă ai un sac de dormit, un primus și echipament de bivuac, se poate înopta în condiții foarte bune.”
Fiecare dintre cele 4 refugii montane mureșene sunt dotate cu o așa-numită cutie de prim ajutor, conținând câte 2 saci de dormit, folii de supraviețuire, precum și obiecte strict necesare, inclusiv de folosință sanitară.
Serviciul Salvamont îi roagă pe turiști să foloseasc acele obiecte doar dacă au nevoie de ele, și mai ales să le lase acolo, în bună stare, pentru că, la nevoie, un asemenea obiect poate salva vieți.
Valeriu Russu