Atenție la vacanțele capcană oferite de agențiile de turism!

Publicat de radiomures, 18 august 2016, 17:38
Cazul agenției de turism care a intrat în insolvență, lăsându-și clienții cu ochii în soarele de acasă, a ridicat întrebări în rândul celor care vor să plece în concediu.
Inspectorii de la protecția consumatorilor au depistat în acest an mai multe nereguli la agențiile de turism, care au fost și sancționate.
Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) Regiunea Centru – Brașov, Sorin Susanu:
Au fost sesizări de diferite naturi, referitoare la faptul că condițiile de cazare în Grecia erau diferite față de ce li s-a prezentat și față de ce se așteptau. Am dat exemplul Greciei pentru că este cunoscut faptul că clasificările de acolo sunt un pic diferite față de restul Europei și condițiile sunt un pic inferioare față de celelalte țări din Uniunea Europeană. Au fost nemulțumiri referitoare la unele servicii promise, netrecute în contract și inexistente în momentul în care turistul a ajuns la destinație.”
Agenții de turism spun că au clienți tot mai atenți la detalii, care se interesează dacă firma cu care pleacă în vacanță este autorizată.
Directorul unei agenții de turism din Tîrgu-Mureș, Ioan Ceușan:
În primul rând, trebuie să verifice dacă agenția este membră ANAT, dacă este autorizată de autoritatea în turism, dacă există licență și brevet de funcționare, și apoi, să verifice acea poliță de insolvabilitate și faliment a agenției, care îi dă o siguranță pentru repatriere sau pentru recuperarea sumelor, în cazul în care se întâmplă evenimente nedorite.”
Și Sorin Susanu îi sfătuiește pe turiști să fie atenți la câteva aspecte, care, dacă lipsesc, ridică semne serioase de întrebare asupra seriozității agenției:
Sfaturile mele sunt ca pachetele turistice să fie achiziționate de la agenții de turism acreditate de ANT, acest lucru este bine să se verifice și, dacă nu este la vedere, un astfel de certificat să fie solicitat. Mai mult decât atât, această acreditare trebuie și e bine să apară în contractul pe care îl încheie turistul cu agenția de turism. Recomand să nu se plătească nici un fel de un avans sau nici un fel de sume fără a exista un contract prealabil și un document din care să reiasă plata. E important, chiar dacă, de obicei, ele sunt foarte stufoase, sau poate sunt făcute chiar intenționat să fie stufoase, contractele să fie citite.”
Între timp, turiștii, mai prudenți sau mai grăbiți, au de unde alege, iar ofertele pe ultima sută de metri par cele mai avantajoase.
Revine Ioan Ceușan:
Ofertele last minutes sunt tot mai puține pe Grecia, Spania, Portugalia, pentru că sunt vânzări foarte bune pe aceste destinații. Spre exemplu, pe Grecia, pe toate cele șase destinații pentru care avem plecări de pe Cluj, nu mai sunt locuri la avion decât după 1 septembrie, la unele chiar după 10 septembrie. Din această cauză, nu vom găsi oferte last minutes pe zona de chartere cu avionul, dar putem găsi pe zona Turciei, în cele două destinații, Antalya, cu plecare de pe Cluj, și Bodrum, Marmaris și Kusadasi.”
În cazul în care reclamațiile turiștilor sunt întemeiate, Protecția Consumatorului poate să amendeze agențiile cu probleme și să le oblige să restituie contravaloarea pachetelor vândute.
Raluca Creţ