Atenție la ofertele agențiilor de turism!

Publicat de Corina Muntean, 17 decembrie 2019, 18:40 / actualizat: 17 decembrie 2019, 19:56
Se apropie perioada vacanţei de iarnă, iar comisarii de la Protecţia Consumatorilor ne atenţionează să verificăm veridicitatea ofertelor turistice.
Avertismentul vine după ce au fost semnalate mai multe cazuri în care pensiunile pentru care clienţii au plătit avans, fie nu există, fie aparţin altor operatori.
Specialiștii în sfătuiesc pe cetățeni să verifice pe site-ul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România dacă agenția la care apelează este acreditată și să fie suspicioși la fiecare ofertă sub prețul pieței.
Președintele Info Cons, Sorin Mierlea.
Trebuie să verificăm pe site-ul Autorității dacă există avizare și autorizare, dacă are acea poliță plătită pentru a putea fi autorizată ca, în cazul în care, Doamne ferește, se întâmplă ceva, să ne putem recupera dauna materială și morală. Pe de altă parte, dacă alegem să mergem printr-o agenție de turism n-ar fi rău, mai ales dacă facem căutarea online, să salvăm toate ofertele, tot ce ni s-a promis, pozele, dacă există pentru că, atunci când ajungem la destinație, să putem să verificăm dacă ceea ce ni s-a promis corespunde cu ce este în realitate.
În județul Mureș încă nu au fost sesizări de acest gen, a declarat directorul CJPC Mureș, Liviu Todoran, dar cetățenii trebuie să fie foarte atenți atunci când își aleg pachetul turistic.
În anul acesta nu au existat încă sesizări de acest tip, în schimb, în anii trecuți, în perioada sărbătorilor de iarnă sau chiar în perioada estivală, au existat destul de multe sesizări. Pe site erau oferte de vile, cabane, cu multe margarete sau stele, dar, ajunși acolo, au găsit ori în ruină, ori în construcție, ori neigienice. Au fost sesizări de lipsă a ceea ce era afișat pe pliante sau în sistemele de informare și propagandă turistice. Și Protecția Consumatorilor acționează vigilent, dar este prea târziu, de aceea omul trebuie să fie propriul lui controlor. Sancționăm operatorul economic, punem sechestru sau închidem unitatea respectivă, dar cetățeanul s-a ales deja cu o pagubă.
Mulți dintre cei care găsesc oferte ieftine ajung la agențiile acreditate pentru a căuta oferte similare și află, astfel, că prețurile mici ascund multe capcane.
Ioan Ceușan, directorul unei agenții de turism din Târgu Mureș, îi sfătuiește pe viitorii turiști să gândească atunci când cântăresc ofertele.
Avem și noi cunoștințe care au trimis banii prin poștă la o agenție online din Timișoara și, înainte de plecare, nu au mai găsit-o. Au rămas cu banii dați, cu avansul, noroc că era numai avansul, nu au depistat-o, nici în ziua de astăzi nu și-au recuperat banii. Eu un pic de hazard, înainte de a achiziționa un pachet turistic ar trebui să gândească foarte bine. Mulți vin la noi cu tot felul de ofertă luată de pe internet și ne cer aceeași ofertă, dar unele agenții, la care apelează dânșii, nu ne spun nimic și atunci le spunem că nu le putem oferi respectivul pachet.
Cei care au căzut victime agențiilor false de turism, sunt rugați să sune imediat la numărul pus la dispoziție gratuit de Info Cons, 021955, sau să apeleze la comisariatele județene pentru protecția consumatorului.
Raluca Creţ