Atenție la înțepăturile de țânțari!
Publicat de Stan Lucian, 1 august 2024, 15:00
Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că temperaturile ridicate și valurile de caniculă care vin după ploi abundente favorizează apariția unor infecții cum ar fi virusul West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar anofel. În momentul de faţă, pe teritoriul României este confirmat un singur caz de infecţie West Nile.
În județul Mureș nu au fost semnalate deocamdată astfel de cazuri , precizează pentru Radio Târgu Mureș șefa Clinicii de Boli Infecțioase II din Târgu Mureș, medicul primar Brândușa Țilea:
În ultimii 5 ani, nu am avut epidemii de infecții cu acest virus dar au fost cazuri sporadice. În cursul anului trecut, de exemplu, nu am avut nici un caz de infecție cu virusul West Nile. Această infecție poate produce, însă, tablouri clinice extrem de severe iar cea mai frecventă și mai severă manifestare este afectarea sistemului nervos central. Sunt meningite provocate de West Nile și afectare cerebrală, encefalite sau meningo-encefalite cu acest virus.”
În ultima săptămână nu s-au mai făcut dezinsecții la Târgu Mureș, însă pe perioada caniculei s-au efectuat săptămânal câte două dezinsecții cu câte patru treceri pe fiecare stradă din oraș. Următoarea intervenție va fi organizată săptămâna viitoare sau atunci când vor exista sesizări de la cetățeni, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul adjunct al Administrației Domeniului Public Mureș, Mihai Mureșan:
Deocamdată nu am făcut dezinsecție dar urmează să organizăm săptămâna viitoare încă o campanie. O să fie două sau trei.. în funcție de sesizările cetățenilor dar și de problemele apărute pentru că la un moment dat ne-am confruntat cu musculițele acelea mici, negre, și a trebuit să facem câte 3, 4 intervenții pe săptămână. Da, sunt o mulțime de sesizări venite din partea cetățenilor și, în cazul în care inspectorii de pe zone constată că este necesar, atunci se organizează și intervenim.”
Reprezentanții ADP Târgu Mureș spun că soluțiile chimice utilizate pentru dezinsecție nu sunt toxice pentru populație, acestea fiind aprobate de către Institutul Cantacuzino.
Primăria Târgu Mureș a alocat în acest an un buget de circa 1,8 milioane de lei, fără TVA, pentru acțiunile de dezinsecție.
Până acum, au fost executate 10 acțiuni de dezinsecție, dintre care două au fost pentru căpușe.