Atenție la fructele de sezon din piețele târgumureșene! Nu toate sunt românești, cum susțin comercianții

Publicat de APETRI MARGARETA, 23 iunie 2022, 15:53
În piețele agroalimentare din Tg. Mureș au apărut cireșele autohtone, după cum scrie pe etichete, însă mulți cumpărători au îndoieli că cireșele sau vișinele din alte țări, care se vindeau până acum, au dispărut cu totul de pe tarabe.
Comercianții sau producătorii, după caz, susțin că au la vânzare caise de Oradea și vișine de Bistrița. Însă un cumpărător avizat își poate da seama că e păcălit, atunci când la una din tarabe aceleași vișine au etichetă de România, iar în altă parte de Ungaria sau Polonia.
Prețurile pe kilogram este aproximativ la fel anul trecut, între 10 și 12 lei, iar vânzătorii spun că nu au șanse să ieftinească fructele, pentru că sezonul lor e scurt, de maximum trei săptămâni:
Directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu are și ea îndoieli asupra provenienței autohtone ale acestor fructe.
Pentru siguranță, ea recomandă cumpărătorilor să caute vișine și cireșe românești în super sau hipermarketuri, ambalate în caserole ce au o etichete cu tricolor și conțin fructe provenite din sudul țării:
Nu a început recoltatul vișinelor în județul nostru, eu cred că nici în Bistrița. Deci dacă abia de o săptămână au început să apară cireșele românești, nu pot să fie și vișinele coapte! Fructele anul acesta nu s-au dezvoltat corespunzător, ne spun producătorii noștri, sunt foarte mici, de asta mă gândesc că vișinele și cireșele frumnoase pe care le avem în piețe nu sunt din județul nostru; pot fi din Sud, că ei sunt mai avansați din punct de vedere climateric. Avem o suprafață totală de 114 hectare, producțiile sunt de la 4-5 la 12-13 tone la hectar, prețul la poarte fermei e de la 6 până la 10 iar în piațe le regăsim cu 12-13 lei kilogramul.
Producțiile de fructe autohtone sunt afectate atât de vreme cât și de lipsa forței de muncă. Tot mai puțini oameni vin la cules, fiindcă pleacă în străinătate, în țări precum Austria, Germania, Italia sau Spania, unde sunt plătiți cu 1.200 până la 1.800 euro lunar, sume ce nu pot fi câștigate în țară.
Producătorii autohtoni se adaptează și fac față cu greu provocărilor actuale. Producătorul Vasile Hanganu, din Reghin, tocmai a reușit să trimită primele cantități de cireșe în magazine:
Într-o livadă cum avem noi, una normală cum să făcea și pe vremuri, unde densitatea pomilor este între 600 și 800 de pomi la hectar, producția medie e între 5 și 7 tone la hectar. De la noi pleacă la prețul de între 7 și 8 lei plus TVA, iar la supermarketuri unde ne videm noi marfa, ajunge pe raft la maximum 12 lei.
O altă problemă cu care se confruntă producătorii români de fructe este legată de înghețul târziu care nu permite fructului să se dezvolte.,
Nu în ultimul rând producătorii se plâng de distrugerile cauzate de grauri, păsări care s-au obișnuit să se înfrupte din recolte, iar oamenii trebuie să apeleze la justiție pentru a-și putea recupera pagubele.
Valeriu Russu