Atenție la falsele reduceri de Black Friday!

Publicat de Corina Muntean, 30 octombrie 2019, 20:36 / actualizat: 21 iulie 2020, 11:27
Specialiştii de la Protecţia Consumatorilor şi economiştii ne avertizează asupra preţurilor practicate de Black Friday, care anul acesta se organizează pe 15 noiembrie.
Înainte cu o lună, comercianții cresc prețurile iar reducerile sunt uneori o simplă revenire la prețul inițial, atenționează șeful CRPC Brașov, Sorin Susanu.
Acesta îi sfătuiește pe cumpătători să cumpere doar de pe site-uri autorizate și să sesizeze orice neregulă la Protecția Consumatorilor (021/9551):
Mare grijă în modul de achiziționare a produselor online, în special acolo sunt aceste promoții de Black Friday, și să nu se achiziționeze de pe siteuri care nu sunt cunoscute și care în secțiunea de Contact nu au toate informațiile obligatorii: denumirea firmei, certificatul de înregistrare, adresă poștală, telefon fix, fax și telefon mobil. Recomand totodată să nu se plătească sume de bani anticipat pentru produse sau servicii și în niciun caz fără a se primi o dovadă. Produsele comandate pe internet să fie achiziționate cu posibilitatea de verificare a coletului la livrare.
Șeful InfoCons, Sorin Mierlea, a explicat că, potrivit legii, reducerea se aplică la cel mai mic preț pe care l-a avut produsul la vânzare în ultimele 30 de zile. Clienții sunt sfătuiți să urmărească până în ziua de Black Friday evoluția prețurilor la articolele pe care dorim să le achiziționăm, pentru a nu fi păcăliți de comercianți :
Chiar dacă un site sau un magazin spune că nu se poate schimba produsul, că nu are garanție că a fost în Black Friday, sunt minciuni, să facem o sesizare. Iar de unde cumpărăm, să avem neapărat dovada juridică, adică bonul fiscal, chitanța, factura și să nu ne bucurăm că am reușit să cumpărăm un produs la un preț foarte mic. Iar dacă am făcut o comandă online și am și făcut plata și acel produs ni se spune după aceea că nu mai există pe stoc, să facem deîndată o reclamație fiindcă ni s-a încălcat un drept. Cred că nu este gamă de produse care să nu beneficieze de așa-zisa oportunitate care ni se arată nouă, consumatorilor, printr-o reducere bruscă, după ce a existat o scumpire a produsului respectiv, că discutăm de haine, de produse electronice, electrocasnice, produse agroalimentare, vacanțe. Fiecare dintre noi putem să devenim comisari de protecția consumatorilor, fiind puțin mai atenți, mai educați și mai informați.
Protecția consumatorilor a constatat faptul că în ultima perioadă tot mai multe site-uri restricționează cumpărăturile online la plata cu cardul.
Valeriu Russu