Atenție la carnea de miel!

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 aprilie 2022, 15:11
Cei care vor să fie siguri de mielul pe care îl vor consuma de sărbătorile pascale trebuie să cumpere carnea doar din locuri autorizate, spun inspectorii sanitar-veterinari.
Există și varianta ca mieii să fie cumpărați în viu de la producători, dar aceștia trebuie sacrificați în abatoare autorizate.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.
Inspectorii DSV Mureș sunt pe teren și verifică modul de transport, sacrificare și comercializare a mieilor, a declarat pentru Radio Tg.Mureș irectorul Kincses Sandor:
Mieii se găsesc atât în magazinele specializate de vânzare a cărnii și mezelurilor, cât și în supermarket. Sunt miei sacrificați în abatoare autorizate, sunt supuși controlului sanitar veterinar, poartă o marcă de sănătate publică veterinară prin care se atestă faptul că a fost sacrificat în loc autorizat și a fost supus controlului sanitar-veterinar. Din cauza pestei porcine africane în România, toate târgurile de animale sunt suspendate, inclusiv pe raza județului Mureș, circulația animalelor vii este interzisă. Producătorii pot să vândă mielul viu, trebuie să aibă documentele. Producătorii au tot dreptul să își vândă animalele.
Mureșenii nu ies din tradiția de a avea miel pe masa de Paști, însă în acest an au redus cantitatea din cauza prețului.
Kilogramul de carne de miel se vinde cu aproximativ 40-50 de lei:
Pe de altă parte, ciobanii spun că prețurile cărnii la miel din acest an abia le acoperă cheltuielile, în condițiile în care prețurile la energie, combustibil și cereale sunt în continuă creștere:
Controalele DSV Mureș continuă inclusiv sâmbătă. Până acum, s-au realizat aproape 300 de controale pe această temă și s-au aplicat 10 amenzi contravenționale.
Raluca Creț