Atenție la bradul de Crăciun, ne sfătuiesc pompierii
Publicat de Rotar Mirela, 19 decembrie 2023, 12:47 / actualizat: 19 decembrie 2023, 14:05
Pompierii avertizează asupra pericolelor ce pot apărea odată cu împodobirea bradului de Crăciun, fie că e natural sau din plastic.
În primul rând, bradul trebuie amplasat ca să nu blocheze căile de acces și evacuare, departe de sobe sau calorifere, perdele, draperii, pereți acoperiți cu hârtie sau țesături, a subliniat purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Georgiana Oltean:
Sub brad, nu se vor așeza lucruri care se aprind sau ard ușor. Nu este recomandat ca bradul să aibă suportul de lemn, ci se recomandă un vas umplut cu piatră. Vasul sau trepiedul de metal nu vor fi marcate cu vată, hârtie colorată sau alte materiale inflamabile. Conductoarele și legăturile trebuie să fie bine izolate, instalația de iluminat să nu fie lăsată aprinsă când nu sunt persoane în încăpere sau pe timpul nopții, ghirlandele luminoase să aibă contactele perfecte iar în cazul folosirii unor lumânări sau artificii, acestea se pot plasa numai pe ramurile înalte.
Iubitorii de animale ar trebui să nu permită accesul acestora în preajma bradului de Crăciun, pentru a evita accidente și tragedii nedorite.
După ce trec sărbătorile nu e recomandat să se folosească brazii pe post de combustibil pentru că ard foarte tare și există riscul de explozii, defectare și înfundare a sobelor și coșurilor de fum, atenționează șeful Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șemineelor, Mircea Bălșoianu:
După ce vor trece sărbătorile, nu se recomandă să se folosească brazii pe post de combustibili, nici la centralele termice, nici la sobe nici la șeminee. Acea rășină nu va face altfceva decât să creeze probleme și există riscul să ardă cu flacără foarte mare, care să treacă peste schimbătorul de căldură, peste deflectoarele de la șeminee, peste podurile de la sobe și chiar să aprindă funinginea din interiorul coșului de fum. Urcă foarte tare temperatura iar la sobe există riscul să explodeze, fiind o ardere care nu se poate controla.
Specialiștii ne sfătuiesc ca, la producerea unui incendiu la bradul de Crăciun, să întrerupem imediat energia electrică din casă, să acoperim bradul cu o pătură și, obligatoriu, să sunăm la numărul de urgență 112.
Autor: Valeriu Russu