Atenție! A început sezonul căpușelor
Publicat de Rotar Mirela, 2 iunie 2022, 11:16 / actualizat: 3 iunie 2022, 22:31
Ieri, de Ziua Copilului, 10 copii înțepați de căpușe s-au prezentat la SMURD Târgu Mureș pentru extragerea acestora de pe tegumente.
Au mai fost și câțiva adulți, spun reprezentanții Serviciului de Urgență, potrivit cărora, ieri, a fost cel mai mare număr de intervenții de acest fel de anul acesta.
În această dimineață, la prima oră, s-a mai prezentat un caz.
Apariția căpușelor se datorează încălzirii vremii dar și a vegetației bogate, județul Mureș fiind una din zonele cele mai expuse din țară la înțepăturile de căpușe din această cauză.
Cei care doresc să iasă la iarbă verde trebuie să ia minim câteva măsuri pentru a se proteja de mușcăturile de căpușe, precizează coordonatorului SMURD Târgu Mureș, dr. Maria Salanța:
A crescut numărul începând de alaltăieri dar ieri a fost maxim, au fost vreo 10 cazuri (doar de copii – n.r.) și zi și noapte și azi a venit unul deja. E clar că sunt atât de multe cazuri din cauză că e vremea bună și ies la iarbă verde oamenii… Ieri a fost și Ziua Copilului … probabil că s-au mai dus la iarbă verde… Recomandările sunt să se evite zonele cu iarbă mare și cel mai bine e să te protejezi cu haine subțiri și de culoare deschisă, să le vezi, să nu apuce să intre în piele.
Medicii recomandă prezentarea la serviciile de urgență sau la clinicile de boli infecțioase pentru extragerea căpușelor în mod chirurgical deoarece dacă ea este extrasă manual, putem face foarte mult rău. Ulterior, pacienții primesc un tratament profilactic și trebuie să facă monitorizarea anticorpilor deoarece există pericolul dezvoltării unei boli grave, Boala Lyme sau Borrelioza.
Căpușele sunt insecte parazite ce fac parte din aceeași clasă de acarieni cu scorpionii și păianjenii. Acestea pot provoca boala Lyme, o infecție care afectează tot organismul și poate produce inflamații, pareze, meningită sau afecțiuni cardiace.
Cristina Bulbescu