Atelierele și service-urile auto sunt businessuri din ce în ce mai bănoase

Publicat de Corina Muntean, 3 noiembrie 2020, 11:22 / actualizat: 8 noiembrie 2020, 19:25
Piaţa service-urilor auto din România a ajuns la o cifră de afaceri netă de peste 7,5 miliarde de lei, mai mult decât dublu faţă de anul 2010.
Totodată, acest domeniu înregistrează un profit net ce depăşeşte 600 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mare decât în urmă cu zece ani. Pe acest fond de creștere, dar în plină pandemie de Covid, analiştii sunt de părere că acest segment de piaţă necesită o reglementare mai strictă, care să prevadă termene foarte clare privind lucrările de reparaţii auto. Și asta, pentru că, în prezent, multe dintre service-uri, marea lor majoritate slab capitalizate, au renunţat la stocuri şi lucrează numai la comandă. Din acest motiv timpii de reparaţie, mai ales în cazul vehiculelor aflate în garanţie sau leasing, au ajuns să se întindă pe o durată de până la 3 – 6 luni.
Pe de altă parte, experţii spun că legea pe baza căreia funcţionează service-urile din România trebuie modificată în aşa fel încât să elimine posibilitatea reparării vehiculelor cu piese din dezmembrări, produse mult mai ieftine dar cu grad sporit de defectare, care aduc profit service-urilor dar bătăi de cap și chiar necazuri șoferilor. Asistăm practic la un fenomen care a luat amploare în România – reparaţia maşinilor cu piese din dezmembrări. Cine garantează pentru calitatea acestora? Autorităţile trebuie să intervină mai puternic pe acest segment. Dacă ducem maşina la un service din cartier, e bine să cerem informaţii despre piesele pe care urmează să le folosească. Trebuie evitate produsele second-hand, din dezmembrări şi cerute documentele de garanţie. Toate service-urile auto sunt obligate, conform legii, să asigure garanţie pentru lucrările efectuate, astfel că este absolut esenţial să solicităm documentele care prevăd acest lucru alături, de factura şi bonul fiscal pentru serviciile prestate’, ne sfătuiesc consultanţii de la Sierra Quadrant.
De altfel, în ultimii ani, inspectorii Registrul Auto Român au descoperit sute de cazuri de service-uri care nu aveau autorizaţie tehnică, nu înregistrau dovezi care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele să corespundă cerințelor minime pentru utilizarea în circulaţie.
Potrivit datelor Registrului Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice, în România funcţionează la ora actuală peste 15.000 de firme care au ca obiect de activitate ‘Activităţi de întreţinere şi reparare a autovehiculelor’. Cele mai multe sunt în: Bucureşti (1.682), urmate de Cluj (805), Timiş (607), Bihor (601), Ilfov (595), Constanţa (547), Prahova (524), Argeş (497), Dolj (457), Braşov (443), Suceava (430) şi Iaşi (417).
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Sierra Quadrant