Ateliere pentru elevi mureșeni care să stârnească motivația pentru lectură
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 martie 2018, 16:01 / actualizat: 17 martie 2018, 17:32
Ne confruntăm cu cifre statistice îngrijorătoare privind lectura, potrivit cărora doar 2% din copiii din mediul rural din România ajung să studieze la universitate.
Este unul din motivele pentru care Asociația Curtea Veche și o fabrică din Tîrgu Mureș continuă programul național de lectură “Cărțile Copilăriei” cu ateliere NARATIV pentru elevii din Râciu, Băla și două școli din Tîrgu Mureș.
Directorul Asociației Curtea Veche, Valentina Roman:
În România se citește cam de 2 euro pe cap de locuitor ceea ce este extrem de puțin. În mediul rural lipsa librăriilor și a bibliotecilor, care să fie dotate cu cărți potrivite celor mici, duce de cele mai multe ori la abandon școlar sau la o rată scăzută de promovabilitatea la examenele naționale. Noi, prin acțiunile de donație de carte, încercăm să preîntâmpinăm aceste efecte. Sperăm ca împreună cu părinții și profesorii aceștia să capete bucuria lecturii.”
După donațiile de carte nouă făcute, atelierele de lectură, jurnalism și povești vizuale vor avea loc în 22 și 23 martie cu elevii școlilor din Râciu, Băla, ai gimnaziilor „Serafim Duicu” și „Europa” din Tîrgu Mureș, explică directorului Asociației Curtea Veche, Valentina Roman:
Ne-am gândit să le oferim copiilor o experiență memorabilă, prin care ei să învețe diferite tehnici, prin care pot descoperi lectura într-un mod distractiv. Revenim în aceste școli pentru a vedea dacă cei mici au citit cărțile primite și pentru a lucra cu ei mai multe activități interactive. Pentru părinți și profesori organizăm conferință împreună cu un specialist în parenting pentru lectură.”
Atelierele îi au în centru pe eroii din „Gulliver”, „Robinson Crusoe” „O călătorie spre Centrul Pământului”, “O mie și una de nopți”. La activități participă Barna Nemethi (regizor și fotograf), jurnalista Andreea Lupescu, Dana Dincă (artist vizual) și psihologul Nora Neghină.
Marcela German