ASTRAFILM #timpuldevăzutfilme
Publicat de MIRELA ROTAR, 21 octombrie 2019, 10:06
În fiecare octombrie, de mulți ani încoace, mai mult de 16, merg la Sibiu să văd lumea, la ASTRAFILMFEST. Este cel mai mare festival de film documentar, cel mai longeviv,dar e și festivalul nostru (al familiei) de suflet. Am văzut și la ediția de anul acesta, a 26-a, filme-căutări, filme-călătorii, filme despre povești reale,care uneori pot părea imposibile, filme despre trecut,depre prezent, despre lumea în care trăim și pe care o înțelegem sau nu, o putem schimba sau…mai degrabă …nu?
Anul acesta programul festivalului a accentuat, prin două secțiuni tematice #sistemul communist,după 30 de ani de la căderea lui în Europa de Est, la 30 de ani de la Revoluția din 1989 în România. A fost un exercițiu cel puțin răscolitor să revezi imaginile din iarna lui 89, în filme precum Videogramele unei revoluții/Andrei Ujică,Harun Farocki, Rebeli cu o cauză/Dobrivoie Kerpenisan, singurul film despre Revoluție în România rurală sau filmul lui Dragoș Zămoșteanu Grup Canal 77.
Astrafilm înseamnă, înseamnă în fiecare an: premiere absolute, invitați din toată lumea și evenimente speciale . În cifre ar fi : 126 de filme semnate de regizori din 45 de țări de pe 5 continente.. Dintre acestea, 46 au concurat în cele 4 secțiuni competiționale: Internațional, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.
Din seria întâlniri memorabile : ”Funeralii de stat”, cel mai recent film care poartă semnătura regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, recent premiat la Festivalul de Film de la Veneția, explorează impactul pe care l-a avut moartea liderului Stalin în 1953 asupra întregii Uniuni Sovietice și surprinde momentul înmormântării ca un apogeu al cultului personalității dictatorului și documentarul lui Werner Herzog, ”Întâlnire cu Gorbaciov.
Voi continua povestea ediției de anul acesta la radio #radiomures, sâmbătă și duminică, la GRAFFITI, de la ora 14.00, pe cât mă vor tine puterile, fiindcă am făcut ocolul lumii în zeci de filme.
Diana Gherendi