Astăzi, la Rupea se desfăşoară evenimentul „Renaşterea Cetăţii Rupea“
Publicat de radiomures, 21 septembrie 2013, 14:21
În cadrul evenimentului, participanţii vor fi întâmpinaţi de cavaleri şi domniţe, şi vor avea ocazia de a retrăi momente din perioada medievală.
Evenimentul cultural organizat de Primăria Rupea şi care are loc în interiorul Cetăţii, va fi dedicat compozitorului, muzicologului, violistului și dirijorului român, Wilhelm Georg Berger, născut la Rupea în 4 decembrie 1929. Pe parcursul evenimentului participanţii vor putea asculta muzica compozitorului în cadrul unui concert de muzică de cameră. De asemenea, vor fi prezentate scenete medievale şi vor fi vernisate o expouziţie de artă plastică şi o expoziţie de fotografie intitulată „Paşii reabilitării Cetăţii Rupea”.
Evenimentul face parte din proiectul „Renaşterea Cetăţii Rupea”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”.
Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății. Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească .
Cetatea Rupea, ridicatǎ pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construitǎ și extinsǎ în secolele al XIV-lea- al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. Curţile formează 4 incinte, fiind întărite din loc în loc cu turnuri poligonale, circulația fiind controlatǎ de mai multe porți interioare care compartimenteazǎ ansamblul fortificat. Incinta centralǎ este prevăzută cu un reduit, un turn puternic fortificat, dar și cu o capelă.
Anul acesta s-au încheiat lucrările de reabilitare totală a Cetăţii, cu fonduri europene, însumând 32 milioane lei.
Vali Blajovan