Astăzi se împlinesc 42 de ani de la marele cutremur

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 martie 2019, 12:21 / actualizat: 14 martie 2019, 11:54
În data de 4 martie 1977 la ora 21 și 22 de minute s-a produs puternicul seism cu epicentrul în Vrancea și care a avut efecte devastatoare pentru România.
Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de 56 de secunde, cutremurul a produs peste 1570 de victime dintre care circa 90% doar în București.
La nivelul țării au fost peste 11.300 de răniți iar 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
Seismul s-a simțit destul de tare și în Târgu-Mureș, își amintesc unii localnici. Cei mai tineri știu mai puține despre acest cutremur iar cei mai prevăzători și-au pregătit un rucsac în caz de cutremur:
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a fost dotat în ultimii ani cu aparatură și tehnică specifică pentru intervenție în caz de cutremur.
În plus, la fiecare control efectuat la instituții se verifică modalitatea de evacuare în caz de urgență, fiind derulate campanii de informare și în școli.
Totuși, cetățenii ar trebui să cunoască câteva reguli de bază pentru a se proteja, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Cristian Virag:
În cazul în care se declanșează un cutremur, populația ar trebui să-și păstreze calmul și să-i liniștească pe cei din jur care intră în panică. Dacă se află în interiorul unei clădiri, să nu iasă sau să fugă pe scări. Cea mai importantă regulă este, dacă există lift, să nu-l folosească. Cele mai sigure locuri de protecție sunt cele aflate tocul unei uși, sub o grindă sau sub un alt element de rezistență al clădirii sau să adopte o poziție ghemuit, acoperit și să aibă ca protecție un mobilier solid, gen masă.
Ministerul de Interne prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență derulează la nivel național o campanie privind conștientizarea riscului producerii unui seism major în România.
Toate informațiile privind măsurile de dinaintea producerii unui cutremur dar și comportamentul cetățenilor în timpul și după un seism se găsesc pe pagina de internet: www.nutremurlacutremur.ro
Potrivit datelor Institutului Național de Fizică a Pământului, județele Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri în caz de cutremur.
Mureș, Harghita și Covasna se află în zona galbenă de alertă la un cutremur, acesta fiind perimetrul în care cutremurele sunt de o intensitate medie.
Cristina Bulbescu