Astăzi sărbătorim Botezul Domnului

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 ianuarie 2019, 10:38 / actualizat: 7 ianuarie 2019, 18:21
Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Aceasta nu este numai o mare sărbătoare creştină, ci şi una populară.
Mântuitorul Iisus a dorit El însuşi să fie botezat de Ioan la râul Iordanului în Galileea, moment în care Duhul Sfânt a coborât din cer sub forma unui porumbel şi a stat deasupra capului Mântuitorului.
Deşi Isus nu avea păcate de mărturisit, acest gest a fost explicat ca fiind „împlinirea dreptăţii lui Dumnezeu”.
Protopopul greco-catolic din Tg Mureş, Dan Fodor:
La botezul pe care Ioan l-a făcut lui Isus s-a arătat Sfânta Treime. Se mai numeşte şi „Sărbătoarea Arătării” pentru că Dumnezeu s-a arătat întreit. Este un moment deosebit pentru că Ioan vorbeşte deja despre botezul pe care Isus Mântuitorul îl aduce. Spune că va veni cel care va boteza cu foc, care va purifica, care „este mai mare decât mine şi căruia nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintelor”. Şi Acesta este Isus Mântuitorul. Noi ştim că prin Botezul – Sacrament, primim statutul de creştin. Putem spune că ni se deschid, în felul acesta, porţile Împărăţiei Cerurilor.
Râul Iordan, aflat la graniţa dintre Israel şi Iordania, este este 2.000 de ani martorul unei minuni ce se întâmplă în fiecare an, dar în 19 ianuarie, când sărbătoresc Boboteaza localnicii de rit ortodox vechi.
Imediat după slujbă, când Patriarhul Ierusalimului aruncă trei cruci în apă, apele Iordanului curg în sens opus cursului obişnuit.
În tradiţia populară românească, Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificarii naturii, şi mai ales a apelor, de forţele răului.
Acum se colindă, se prevesteşte cum va fi vremea în noul an sau cum va fi recolta.
Cristina Bulbescu