Astăzi începe bacalaureatul
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 iunie 2020, 08:21 / actualizat: 27 iunie 2020, 9:48
La examen s-au înscris peste 155.000 de candidaţi – cu aproximativ 20.000 de mai mulţi decât anul trecut.
Prima probă scrisă este la Limba şi literatura română, mâine va fi cea la Limba şi literatura maternă, miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului, iar cea la alegere a profilului şi a specializării, este programată pentru joi.
Primele rezultate vor fi anunţate pe 30 iunie, iar cele finale pe 5 iulie, dar fără divulgarea numelui candidaţilor.
Anul acesta Bacalaureatul se desfăşoară în condiţii speciale din cauza pandemiei de COVID-19. Absolvenţii şi cadrele didactice vor trebui să respecte o serie de reguli şi să treacă prin mai multe proceduri.
Încă de la intrarea în centrele de examinare, absolvenţii vor fi în atenţia cadrelor medicale, care vor face triajul epidemiologic. Într-un loc ferit de soare şi cu un termometru care nu intră în contact cu pielea, li se va măsura temperatura, care nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade Celsius.
Fiecare unitate în care se susţine Bacalaureatul a fost dotată cu covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie şi substanţe biocide, care trebuie folosite pentru igienizarea pardoselilor, clanţelor, băncilor, scaunelor şi a altor obiecte atinse în mod frecvent. Intrările şi ieşirile, dar şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate şi dezinfectate în mod regulat, iar candidaţii şi cadrele didactice vor avea la dispoziţie, în permanenţă, săpun, prosoape de hârtie şi dispensere cu dezinfectant pentru mâini.
Elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdan sau geantă, manuale, notiţe sau telefon, iar locurile în bănci sunt stabilite astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de doi metri unul faţă de celălalt. În plus, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, dar şi să folosească notiţe sau materiale care îi pot ajuta la rezolvarea cerinţelor.
Dacă sunt prinşi făcând acest lucru, ei vor fi eliminaţi din examen şi nu vor mai avea voie să participe la următoarele două sesiuni. Absolvenţii care sunt în izolare, carantină, internaţi, confirmaţi cu noul coronavirus, care au avut în ziua examenului temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius sau care au afecţiuni care se pot agrava în contextul pandemiei, vor susţine probele în etapa specială, care va începe din 6 iulie.
Pentru sesizarea eventualelor nereguli legate de desfăşurarea Bacalaureatului, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie o linie Telverde, care poate fi apelată până pe 25 iunie.