Astăzi este Ziua mondială fără fumat

Publicat de MIRELA ROTAR, 31 mai 2021, 11:31 / actualizat: 31 mai 2021, 18:59
30% din populația adultă din România este fumătoare, iar la nivel mondial sunt peste 1 miliard de fumători, cauză de deces pentru 8 milioane de oameni în fiecare an.
Sunt date statistice care invită toți fumătorii să renunțe la acest obicei care afectează nu numai sănătatea lor, ci și a familiei lor.De asemenea, costurile medicale sunt mai mari pentru tratamentul bolilor dezvoltate de fumători.
Un procent însemnat din fumători a dezvoltat forme severe și de COVID-19, precizează pentru Radio Târgu-Mureș șefa Clinicii de Pneumoftiziologie din Târgu-Mureș, unitate suport Covid, dr. Corina Mărginean:
Un procent cuprins între 1,4 și 18,5% din fumători, la nivel mondial, au dezvoltat forme severe de Covid-19. Și în unitatea noastră spitalicească care de aproximativ un an și jumătate este unitate suport și tratează pacienți cu covid, am observat că pacienții fumători au dezvoltat forme severe de infecție cu virusul Sars-Cov-2, au necesitat internare în unitățile de terapie intensivă și, de asemenea, durata de vindecare a fost mai lungă decât la pacienții care nu erau fumători.
Îngrijorător este apetitul tinerilor pentru dispozitivele care înlocuiesc fumatul, dar care sunt prima etapă înainte de a se apuca de fumat, atenționează medicul pneumolog Corina Mărginean:
Din păcate, crește numărul fumătorilor în rândul tinerilor, companiile de țigarete introducând pe piață dispozitivele de tipul: țigară electronică și țigările care se încălzesc, astfel că își recrutează din rândul tinerilor o cohortă nouă de fumători.
În Târgu-Mureș funcționează de ani buni unul din puținele centre Stop-Fumat din țară. Fumătorii pot obține aici gratuit consiliere și tratament medicamentos pentru a-i ajuta să renunțe la fumat.
Acest centru funcționează în cadrul Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, mai spune medicul pneumolog Corina Mărginean, care este și coordonator al Centrului Stop-Fumat:
Sloganul de anul acesta pentru Ziua mondială fără fumat este ”COMMIT TO QUIT”, deci practic trebuie ajutați acești oameni să înțeleagă de ce trebuie să abandoneze fumatul, să ia deciziile în cunoștință de cauză. Există medicație, există tratament care îi poate ajuta și, din fericire, județul Mureș are un Centru Stop-Fumat care funcționează neîntrerupt din 2007.
Fumătorii care doresc să participe la programul de renunțare la fumat, pot accesa de pe pagina oficială a programului: www.stopfumat.eu lista de specialiști pentru a afla care este cel mai apropiat centru de tratament.
Consiliere se poate obține și de la Tel Verde: 0800 878 673.
Programări pentru consultație se pot face la Târgu-Mureș în fiecare zi între 8,00 și 17,00 la numărul de telefon: 0771 679 493.
Cristina Bulbescu