Astăzi este Ziua Mondială fără Fumat!

Publicat de Rotar Mirela, 31 mai 2022, 11:44
În ciuda campaniilor repetate de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății dar și asupra mediului, medicii specialiști mureșeni au constatat că numărul fumătorilor a crescut în ultimii doi ani de pandemie.
La aceasta, se adaugă scăderea accesului pacienților la serviciile medicale.
În plus, tinerii devin tot mai dependenți de la vârste tot mai mici de țigările electronice, care sunt la fel de periculoase ca țigările clasice, precizează pentru Radio Târgu Mureș șefa Clinicii de Pneumologie și a Centrului ”Stop Fumat” din Târgu Mureș, prof. dr. Corina Mărginean:
Balanța în acești doi ani, clară că s-a înclinat către creșterea numărului de fumători și, din păcate, scăderea numărului celor care au accesat serviciile Stop Fumat. La Târgu Mureș va funcționa din nou acest centru. A fost o perioadă în care nu au fost medicamente. În momentul de față, Centrul dispune doar de înlocuitori de nicotină. Din păcate, tinerii sunt foarte deschiși la utilizarea produselor electronice de folosire a tutunului. Este o modalitate prin care industria tutunului atrage în cohorta de fumători noi membri.
La nivel mondial se produc anual 8 milioane de decese din cauza fumatului, iar specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția că dacă măsurile instituite pentru reducerea fumatului nu vor avea efect, numărul deceselor va crește la 10 milioane în curând.
Anul acesta, specialiștii vor să atragă atenția și asupra efectelor nocive ale fumatului asupra mediului, prin urmare Ziua Mondială fără Fumat se derulează sub acest slogan.
Medicul pneumolog din Târgu Mureș, prof. dr. Corina Mărginean:
31 Mai este Ziua Internațională fără Fumat iar anul acesta se desfășoară sub sloganul: Fumatul – o amenințare pentru mediu. Din păcate, consumul de tutun are efecte negative asupra mediului începând cu procesul de cultivare, de producție, de distribuție și deșeurile rezultate: al ora actuală, la nivel mondial, 4 milioane de hectare sunt folosite pentru cultivarea tutunului. 200.000 de hectare de pădure dispar anual, arată statisticile, pentru ca terenul să fie cultivat cu tutun.
Specialiștii spun că s-au făcut studii care relevă faptul că chiștoacele de țigarete, care împânzesc toate locurile publice, reprezintă 5% din totalul deșeurilor colectate într-o zi. Acestea nu sunt biodegradabile. De asemenea, țigaretele și filtrele de țigarete conțin mii de substanțe chimice și toxice, gudron și metale grele precum arsenic, carmin și plumb.
Cantități foarte mari de carmin și nicotină se găsesc și în țigările electronice, sau cunoscutele Puff Bar-uri de unică folosință.
Cristina Bulbescu