Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei
Publicat de Rotar Mirela, 12 noiembrie 2024, 12:19
Pentru al 15-lea an consecutiv, în 12 noiembrie este marcată, la nivel mondial, Ziua de luptă împotriva pneumoniei, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Pneumonia este principala boală infecțioasă ce cauzează decesul persoanelor în vârstă, dar și al celor foarte tinere, fiind responsabilă, anual, de circa 4 milioane de decese la nivel mondial.
Mesajul pe care pneumologii vor să-l transmită anul acesta se referă la vaccinare, precizează pentru Radio Târgu Mureș președintele Societății Române de Pneumologie, prof.univ.dr. Roxana Nemeș:
,,Pneumonia este o afecțiune respiratorie gravă, atât la copil cât și la adult, o infecție care poate să fie bacteriană, virală sau fungică dar care nediagnosticată la timp sau netratată la timp, poate să ducă la decesul pacientului. De aceea, această zi de luptă împotriva pneumoniei este un semnal de vaccinare împotriva pneumococului care acum este gratuită (în România-n.r) pe multe categorii de vârstă pentru a accesa medicație la timp, pentru a ajunge la medicul specialist în așa fel încât această afecțiune să fie tratată iar plămânul să poată fi recuperat ad integrum.”
Afecțiunile plămânului sunt în continuă creștere la nivel mondial, spun specialiștii, acestea fiind pe primele locuri la cauzele de deces.Este și cazul BPOC-ului, marcat tot luna aceasta, în data de 20 noiembrie. În acest context se va desfășura și în acest an o campanie gratuită de spirometrie, care va avea loc între 22 și 24 noiembrie, în centrele universitare București și Timișoara.Aici sunt așteptate să participe circa 1.500 de persoane, mai spune prof.univ.dr. Roxana Nemeș:
,,BPOC sau acest acronim care înseamnă bronhopneumopatie obstructivă cronică, este o afecțiune dată în principal de fumat prin obstrucția căilor aeriene și destrucție alveolară și crearea emfizemului, este nedorita a treia cauză de mortalitate în lume. Este o afecțiune care duce la o amputare importantă a funcției ventilatorii, de aceea ne dorim ca acești pacienți să poată accesa, pe starea funcției ventilatorii din timp, iar cea mai simplă este spirometria. Vom avea o campanie națională de acces către această investigație și, practic, în fiecare moment această investigație poate fi efectuată la medicul pneumolog.”
Potrivit Global Burden of Disease, o organizație de cercetări în domeniul sănătății din Statele Unite ale Americii, în 2021 pneumonia a provocat moartea a 2,2 milioane de persoane, din care peste 20% erau copii, în timp ce Covid-19 a provocat decesul a încă 10 milioane. Împreună, au provocat mai multe decese decât orice altă cauză, inclusiv bolile de inimă, mai spun aceștia.
În România, peste 10% din populație, adică 2,3 milioane persoane, suferă de o boală respiratorie, cele mai importante și frecvente fiind BPOC-ul, cancerul pulmonar și astmul, arată datele Societății Române de Pneumologie.
În anul 2021, potrivit celei mai recente centralizări, 81.000 de decese au fost atribuite acestor afecțiuni.
Autor: Cristina Bulbescu