Astăzi este Ziua Mondială a Siguranței Pacienților
Publicat de Stan Lucian, 17 septembrie 2024, 15:00
Cu această ocazie, spitale, clădiri emblematice, monumente sau fântâni vor fi iluminate în portocaliu, aceasta fiind culoarea desemnată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca simbol al zilei.
În Târgu-Mureș nu va fi iluminată astăzi nici o clădire, ne-au precizat atât edilii locali și reprezentanții spitalelor. În schimb, Piața Unirii din București va putea fi văzută în portocaliu în această seară, iar în Amfiteatrul Spitalului Clinic Colțea are loc o manifestare științifică în acest sens.
Siguranța pacienților în România este ”discutabilă” din mai multe motive spun reprezentanții pacienților. Nici comportamentul unor pacienți, care nu respectă regulile minime de igienă, nu ajută, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul executiv al Coaliției pacienților cu boli cronice din România (COPAC), Iulian Petre:
Siguranța pacienților în România e discutabil dacă aceasta s-a îmbunătățit sau nu în ultimii ani. Vedem pe de o parte că resursa umană care lucrează în Sănătate a scăzut ca număr și asta crește riscul pentru pacienți dar vedem îmbunătățiri în condițiile medicale. S-au mai zugrăvit spitale, s-au mai investit niște bani în aparatură, s-au mai început construcții… Dar, uităm să ne spălăm pe mâini iar, din păcate școala nu ne ajută, educația pentru sănătate lipsește…”
Faptul că se ascund de multe ori infecțiile intraspitalicești contribuie la creșterea riscurilor pentru pacienți, mai spune Iulian Petre:
Românii nu prea raportează infecțiile intraspitalicești. Înțeleg că s-a îmbunătățit indicatorul de raportare în ultimii ani dar avem o rușine ca manager de spitale să spune da, avem … dar ne facem că nu există și vedeți că am avut și lecția Hexi Pharma în ultimii ani și ce riscuri erau pentru pacienți…”
Conform OMS, erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienți.
Pentru a ajunge la un diagnostic, pacienții și echipele lor de îngrijire a sănătății trebuie să lucreze împreună.Aceasta implică discuții cu pacientul, examinare, testare și revizuire a rezultatelor înainte de a ajunge la diagnosticul și tratamentul final.
Diagnosticul întârziat, incorect sau ratat poate prelungi boala și, uneori, poate provoca dizabilitate sau chiar deces.
Autor: Raluca Creț