Astăzi este Ziua limbii române

Publicat de MIRELA ROTAR, 31 august 2018, 07:40 / actualizat: 1 septembrie 2018, 9:11
Din 2013, Ziua Limbii Române se sărbătorește în România în 31 august, la aceeași dată cu ”Limba noastră”, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
La Tg.Mureș, evenimentele aniversare vor avea loc în cadrul Festivalului SIMFEST, la care Radio Tg.Mureş este partener media.
Organizatorii au pregătit de la ora 10,30 un flashmob Eminescu în P-ța Trandafirilor din Tg. Mureș, dar și lansări de carte ale unor scriitori români stabiliți în străinătate și spectacole multimedia.
Directorul SIMFEST, Ioan Ceaușescu, a precizat pentru Radio Tg.Mureş că Ziua limbii române va deschide Zilele cărții și muzicii din cadrul Festivalului, toate evenimentele fiind dedicate Centenarului Marii Uniri:
Ziua se deschide cu o acțiune organizată de bibliotecile județene din Mureș și Giurgiu și patru reviste de cultură din Deva, Satu Mare, Giurgiu și Tg. Mureș, care se va încheia cu lansarea unei cărți de povești pentru copii, scrisă de o jurnalistă de origine română din Franța. După amiază lansăm mai multe volume, scrise de cantautorul Ovidiu Scridon din Anglia, Ioana Giurgiu din Florida SUA, originară din Luduș, și două lansări dedicate Centenarului, un DVD cu filme realizate de regizorul Alecu Croitoru, despre istoria poporului român și, în premieră în România, un volum scris de un jurnalist din Republica Moldova, despre unirea Basarabiei cu România.
La Teatrul Ariel va fi lansată o carte a actriței româno-canadiene Claudia Motea, iar seara se încheie cu un film documentar al Violetei Gorgoț din Chișinău, despre românii de dincolo de Prut deportați în Siberia.
Ziua limbii române va fi sărbătorită și în cadrul Târgului de carte Gaudeamus de la Brașov, printr-o dezbatere și un recital poetic. Participă scriitorul și criticul literar Adrian Lăcătuș, scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu, poeșii Robert G. Elekes și Naomi Ionică, care vor discuta despre evoluția sau involuția limbii române în ultima sută de ani. Dezbaterea și recitalul poetic vor putea fi ascultate la Radio România Cultural în această seară, de la ora 21:10.
Radio Tg.Mures