Astăzi este Ziua fără Tutun
Publicat de radiomures, 17 noiembrie 2016, 12:26
În fiecare a treia joi din luna noiembrie, în România se marchează Ziua Națională fără Tutun, o zi în care se trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile fumatului pentru sănătate.
Țara noastră a făcut un pas important anul acesta pentru limitarea efectelor fumatului, prin interzicerea acestuia în spațiile închise.
Totuși, de mai bine de un an de zile Ministerul Sănătății a întrerupt total un program de mare succes ”Stop fumat” prin care se acorda asistență medicamentoasă și consiliere psihologică celor care doreau să renunțe la fumat.
Listele de așteptare sunt foarte lungi în Mureș, iar cei care s-au înscris sperau să scape de acest viciu.
Medicii speră că programul se va relua în circa o lună, spune coordonatorul programului ”Stop Fumat” dr. Corina Mărginean, care este șefa Clinicii de Pneumoftiziologie din Tîrgu-Mureș:
România are din 2007 programul ”Stop Fumat” care, din păcate nu mai funcționează. De un an de zile în județul Mureș nu au mai fost medicamente pe acest program dar încercăm acum să obținem fonduri și să sperăm că peste o lună vom avea din nou aceste medicamente. Este vital să ai un serviciu care să acorde asistență și tratament celor care doresc să abandoneze fumatul. Pentru că dacă omul a dat un telefon acum un an și nu a primit nici o confirmare că-și poate primi medicația, începe să-și piardă încrederea și-n program și-n medic.”
Oamenii recunosc că ar avea nevoie de sprijin pentru a renunța la fumat. Pe de altă parte, fumatul este boală profesională pentru barmani deoarece unii dintre ei, nefumători, au ajuns să aibă boli de plămâni:
La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuși fumatului pasiv.
Prevalența fumătorilor în România este de 27%, peste media europeană, astfel că la jumătate din fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
Bolile cardiovasculare, cancerul și bolile respiratorii sunt cele mai grave afecțiuni cauzate de fumat.
Cristina Bulbescu