Astăzi este sărbătoarea Sfântului prooroc Ilie

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 iulie 2018, 08:15
Sfântul Ilie Tesviteanul, om al rugăciunii, luptător împotriva idolatriei şi a falşilor preoţi, este unul dintre cei mai mari proroci ai lui Dumnezeu.
Ilie este, de altfel, singurul sfânt al Vechiului Testament care este sărbătorit, astăzi, în toate Bisericile Răsăritene.
Acesta a trăit în urmă cu circa 850 de ani înainte de Cristos, în timpul regelui Ahab, care, căsătorit cu idolatra Isabela a acceptat închinarea la zeul păgân Baal, căruia i-a rânduit 450 de preoţi mincinoşi.
Atunci Ilie s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu şi nu a mai plouat trei ani şi şase luni, ca pedeapsă pentru rătăcirea în credinţă a poporului evreu.
După perioada de secetă, acesta împreună cu preoţii păgâni s-au urcat pe muntele Carmel pentru a aduce jertfă fiecare dumnezeului său pentru a aduce ploaia atât de necesară pe pământ.
Doar ruga Sf Ilie a fost ascultată cu foc dar şi cu binecuvântarea ploii, toţi cei 450 de preoţi mincinoşi fiind ucişi apoi cu sabia de Ilie.
Atunci poporul lui Israel s-a căit de faptele sale şi s-a întors la Dumnezeul adevărat.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ales de Dumnezeu să trăiască într-o perioadă de criză a credinţei, este actual şi astăzi.
Conform descrierii Sfintei Scripturi, Sf . Ilie a urcat la cer într-un car de foc, spune preotul ortodox din Tg Mureş, Silviu Negruţiu:
Sfântul Ilie, mai mult decât toți ceilalți prooroci ai Vechiului Testament, a ajuns să fie un purtător de Har Dumnezeiesc. Cuvântul lui era egal cu fapta lui și asta este o chestiune rar întâlnită. A fost cel care a purtat
Cuvântul lui Dumnezeu, a fost și cel care și-a asumat ura celor din jur, mai ales a oamenilor puterii acelei vremi, dar în momentul în care el a fost prigonit, a avut din partea lui Dumnezeu o atenție specială. Să nu uităm că a fost hrănit de un corb. Este singura ființă umană din Vechiul Testament care, în final, a fost ridicat la ceruri cu trupul.
Potrivit tradiţiei populare, în ziua de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor care s-ar putea produce din cauza trăznetelor, a ploilor puternice şi a grindinei.
Pe Sfântul Ilie îl cinstesc cojocarii şi stuparii în mod deosebit. Aceştia duc, astăzi, la Biserică, faguri de miere pentru a fi binecuvântaţi, iar apoi îi împart de pomană.
Cristina BULBESCU