Astăzi este sărbătoarea Sfântului Dumitru

Publicat de radiomures, 26 octombrie 2016, 09:02
Sfântul şi Marele Mucenic Dumitru, supranumit Izvorâtorul de mir este unul din nesfârşitul şir al eroilor credinţei creştine care şi-au mărturisit cu tărie şi fără compromis credinţa în Cristos.
Conform tradiţiei, Sfântul Dumitru era diacon şi a trăit în epoca împăratului Maximilian, în veacul al IV-lea, în Tesalonic, unde a şi fost martirizat prin străpungere cu lancea, din ordinul împăratului, pentru faptul că se declarase creştin.
Pentru minunile săvârşite după moarte, Dumitru a primit titlul de mare martir, iar pentru că din moaştele lui a izvorât multă vreme un mir vindecător, el a fost numit Izvorâtorul de mir.
Biserica răsăriteană îi sărbătoreşte martiriul în 26 octombrie, Sfântul fiind venerat încă din veacul al IV-lea în mod deosebit, pentru sfinţenia şi minunile întâmplate prin mijlocirea lui.
Preotul greco-catolic din Tg Mureş, Flavius Miheţ:
Sfântul mucenic Dumitru a excelat în primul rând pentru tăria în credință. El a arătat clar, un lucru pe care creștinii de astăzi ar trebui să-l înțeleagă că orice lucru se poate negocia: avere, funcții, podoabe, libertate chiar, durere dar nu se poate negocia Dumnezeu, credința, sufletul, măntuirea. Acestea sunt lucruri care nu se pot negocia și Sf Dumitru a preferat moartea conștient fiind că cel care încearcă să le negocieze pierde totul iar cel care caută să se piardă pe sine pentru Dumnezeu, câștigă totul. Eu vreau să cred că este în continuare credință și sămânță bună între noi și rodul trebuie să apară.”
Tradiţia populară spune că în ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru sau Sâmedru, se sfârşeşte vara păstorilor începută la 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe sau Sângeorz.
Atenţi la ciclurile naturii şi ale vieţii lor, ţăranii au împarţit anul oierilor după praznicele celor doi sfinţi. Ciobanii coboară de la munte pentru a lăsa oile în gospodăriile stăpânilor lor.
Toata lumea se pregăteşte pentru iarnă.
Cristina Bulbescu