Adormirea Maicii Domnului, serbată de toată creștinătatea

Publicat de radiomures, 15 august 2017, 10:07 / actualizat: 16 august 2017, 14:37
În fiecare an, pe 15 august, la hotarul dintre vară și toamnă, creștinii prăznuiesc „Adormirea Maicii Domnului” sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută în popor.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare de peste an dedicată Sfintei Fecioare Maria.
Pentru a putea sărbători cum se cuvine această zi, creștinii au avut la dispoziție o perioadă de pregătire de două săptămâni de post.
Preotul ortodox din Protopopiatul Tîrgu-Mureş, Constantin Cociş:
În această perioadă ne rugăm mai mult către Maica Domnului și ne gândim că Maica lui Dumnezeu este şi mama noastră, a întregii creștinătăți. Ea a acceptat umbrirea Duhului Sfânt, a acceptat să-l poarte în pântece pe Mântuitorul Isus Hristos şi a acceptat să fie lângă Fiul ei chiar și atunci când era răstignit pe Cruce. Ne mai gândim la faptul că Maica Domnului este mai înaltă decât serafimii și mai slăvită fără de asemănare decât heruvimii. Ea este cea mai apropiată de Mântuitorul Isus Hristos.”
La această oră, mii de creștini se află în locuri de pelerinaj închinate Maicii Domnului, profitând de faptul că este zi liberă și chiar de un week-end prelungit de patru zile.
Printre cele mai renumite sanctuare mariane se numără mănăstirile de la Nicula unde se găsește o icoană făcătoare de minuni, cea de la Bixad, în Covasna, la Cacica în Suceava iar în județul Mureș, la Sânmărtinul de Câmpie unde se află peste 10.000 de credincioși.
În ultimele secole, Fecioara Maria și-a făcut apariția în zeci de locuri de pe glob, care au fost luate, apoi, cu asalt, de zeci de milioane de credincioși, convinși de miracol.
Locuri celebre în care au fost apariţii miraculoase ale Preacuratei au fost la Lourdes în Franța, la Fatima în Portugalia sau la Medjugorje în Bosnia-Herţegovina.
Şi România a avut parte de apariţii ale Fecioarei.
La Seuca, în județul Mureș, timp de 10 ani începând cu anul 1995, Maica Domnului i s-a arătat unei călugarițe oarbe.
De numele Sfintei Maria se leagă şi înălțarea Mănăstirii Caraiman, din Bușteni deoarece în urmă cu mai mulți ani, părintele Gherontie Puiu, a avut o viziune a Preacuratei, în timp ce se afla pe un deal de la poalele muntelui.
Peste 2 milioane de români își serbează, azi, onomastica.
„La mulți ani tuturor!”
Cristina Bulbescu